Euro Bölgesi GSYH'si 2025 yılının ilk çeyreğinde İrlanda ve İspanya'daki güçlü artışlarla yüzde 0,3 büyüdü. İstihdam yüzde 0,3 artarak tahminleri aştı. Mart ayı sanayi üretimi ise yüzde 2,6 ile son beş yılın en hızlı artışını gösterdi.
AB İstatistik Ofisi Eurostat tarafından Perşembe günü açıklanan ikinci tahmine göre, Euro Bölgesi ekonomisi 2025 yılının ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 oranında genişledi.
Bu, 2024'ün son çeyreğinde kaydedilen yüzde 0,2'lik büyümeye kıyasla hafif bir hızlanmaya işaret ederken, yüzde 0,4'lük ilk flaş tahmine göre küçük bir aşağı yönlü revizyonu temsil ediyor. Yıllık bazda, Euro bölgesinin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) yüzde 1,2 artarak daha önceki okumalarla tutarlı ve ekonomist beklentileriyle uyumlu oldu.
Verilerin mevcut olduğu üye ülkeler arasında İrlanda yüzde 3,2 ile en yüksek çeyreklik büyüme oranını kaydetti. İspanya yüzde 0,6'lık büyüme ile İtalya (yüzde 0,3), Almanya (yüzde 0,2) ve Fransa'nın (yüzde 0,1) önünde yer alarak büyük ekonomiler arasında yine dirençli olduğunu kanıtladı.
Buna karşılık Portekiz (yüzde -0,5) ve Slovenya'da (yüzde -0,8) ekonomik daralma kaydedildi.
İstihdam hızlandı, sanayi üretimi arttı
Yılın ilk üç ayında Euro bölgesi istihdamının bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 oranında artmasıyla iş gücü piyasası koşullarının iyileşmekte olduğu görülmektedir.
Bu artış hem beklentileri hem de bir önceki çeyrekteki yüzde 0,1'lik artışı aştı. Yıllık bazda istihdam yüzde 0,8 artarak konsensüs tahminlerini karşıladı.
Sanayi üretimindeki güçlü performans ekonomik ivme işaretlerine katkıda bulundu. Mart ayında Euro Bölgesi sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 2,6 oranında artarak Kasım 2020'den bu yana en keskin bir aylık artışı kaydetti. Rakam, yüzde 1,8'lik artış beklentilerini aştı ve Şubat ayında revize edilen yüzde 1,1'lik artışı takip etti.
Eurostat verileri, sermaye malları (yüzde 3,2), dayanıklı tüketim malları (yüzde 3,1) ve dayanıksız tüketim mallarında (yüzde 2,3) güçlü aylık artışlar olduğunu ortaya koydu. Ara malları yüzde 0,6 ile daha mütevazı bir artış gösterirken, enerji üretimi yüzde 0,5 azaldı.
Üye ülkeler arasında İrlanda yüzde 14.6'lık artışla sanayi üretimindeki büyümeye öncülük ederken, onu Malta (yüzde 4.4) ve Finlandiya (yüzde 3.5) takip etti. Bu arada, Lüksemburg (yüzde -6.3), Danimarka ve Yunanistan (her ikisi de yüzde -4.6) ve Portekiz'de (yüzde -4.0) üretim düştü.
Yıllık bazda, Euro Bölgesi sanayi üretimi yüzde 3,6 artarak 2022'den bu yana en yüksek oranına ulaştı.
Mart ayındaki endüstriyel toparlanma iki temel faktöre bağlanabilir: savunma ve imalat odaklı 800 milyar Euro değerinde Alman mali teşvikinin açıklanması ve Donald Trump'ın önerdiği ticaret politikası kapsamında beklenen gümrük vergisi artışları öncesinde Avrupa'nın ABD'ye ihracatında önleyici bir artış.
Piyasa tepkisi karışık
Euro, Perşembe günkü ekonomik verilerle yükseldi ve euro-dolar kuru 1,12'nin üzerine çıkarak önceki haftalık kayıplarını telafi etti.
Tahvil piyasaları, 10 yıllık Alman Bund getirilerinin yüzde 2,67'de seyretmesi ve iki yıllık Schatz getirilerinin hafif bir düşüşle yüzde 1,91'e gerilemesiyle sabit kaldı.
Avrupa hisse senetleri, bir haftalık güçlü kazançların ardından, yatırımcı duyarlılığının karışık şirket kazançları tarafından yumuşatılmasıyla durgunlaştı.
Euro STOXX 50 endeksi, birkaç büyük sermayeli firmadan gelen zayıf sonuçların etkisiyle sabah ortası itibariyle yüzde 1,1 düştü. Siemens hisseleri, mühendislik devinin ekonomik ortamda belirsizliğin arttığını belirtmesi ve tüm yıl beklentilerini yeniden teyit etmesinin ardından yüzde 2,4 düştü. Allianz da beklenenden daha zayıf bir kazanç raporunun ardından yüzde 2,5 değer kaybetti.
Lüks hisseler, Çin'de talebin yavaşlamasına ilişkin endişelerle mücadele etmeye devam etti. Kering yüzde 3,9 gerilerken, LVMH yüzde 2,4 değer kaybederek sektördeki son kayıpları genişletti.
euronews