Avrupa
Giriş Tarihi : 11-09-2023 11:15

G20 liderleri Rusya'ya kınama yok, dil yumuşadı

G20 liderleri Rusya'ya kınama yok, dil yumuşadı

Batılı ülkeler Rusya'nın çok güçlü ifadelerle kınanması konusunda bastırırken diğer ülkeler daha geniş kapsamlı ekonomik sorunlara odaklanılmasını istiyordu.

Hindistan'ın başkentinde yapılan G20 zirvesinin ilk gününde liderler ortak sonuç bildirisi üzerinde uzlaştı.

Bildiride Ukrayna işgali nedeniyle Rusya kınanmazken, tüm ülkelere toprak kazanımı için güç kullanmamaları çağrısında bulundu.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin ev sahipliğinde yapılan zirvede varılan bu uzlaşı bir anlamda sürpriz oldu. Çünkü Batılı ülkeler Rusya'nın çok güçlü ifadelerle kınanması konusunda bastırırken, diğer ülkeler daha geniş kapsamlı ekonomik sorunlara odaklanılmasını istiyordu.

Liderler zirvesi öncesinde yapılan bakan seviyesindeki toplantılarda da derin görüş ayrılıkları nedeniyle bir uzlaşıya varılamamıştı.

Deklarasyonda, "BM Şartı uyarınca, tüm devletler herhangi bir devletin toprak bütünlüğüne, egemenliğine veya siyasi bağımsızlığına karşı toprak edinimi için güç kullanma tehdidinden veya güç kullanımından kaçınmalıdır," ifadeleri yer alırken Ukrayna'da kapsamlı, adil ve sürdürülebilir barışı sağlamak için atılan yapıcı adımların tamamının memnuniyetle karşılandığı vurgulandı.

Ayrıca bildiride "Nükleer silahların kullanılması ya da kullanma tehdidi kabul edilemez." denildi.

Liderler tahıl, gıda ürünleri ve gübrelerin Rusya ve Ukrayna'dan derhal ve engellenmeden çıkarılmasının sağlanması çağrısında bulundu

Öte yandan, bildiride, Ukrayna'daki savaşın küresel gıda ve enerji güvenliği, tedarik zincirleri, makro-finansal istikrar, enflasyon ve büyüme açısından yarattığı insani acıların ve olumsuz ek etkilerin, başta gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkeler olmak üzere ülkelerin siyasi ortamını karmaşık hale getirdiği vurgulandı.

Başta gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkelerin halen Covid-19 salgını ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne doğru ilerlemeyi engelleyen ekonomik aksaklığın etkisinden kurtulmaya çalıştığı kaydedilen bildiride, bu duruma ilişkin farklı görüş ve değerlendirmelerin olduğu belirtildi.

Deklarasyonda yer alan diğer başlıklardan öne çıkanlar arasında G20 maliye bakanları ve merkez bankası yöneticileri Ekim 2023’te kripto para yol haritasını ileriye taşımayı görüşmesi, G20 Finansal İstikrar Kurulu’nun kripto varlıkların faaliyetlerinin düzenlenmesi, denetimi ve gözetimine ilişkin üst düzey önerilerini onaylanması yer aldı.

Ayrıca liderler gelişmekte olan ülkeler için 2030'a kadar emisyon hedeflerini yakalamalarında ihtiyaçları için gerekli olan 5,8-5,9 trilyon dolarlık ihtiyacı not ettiklerini ve gelişmekte olan ülkelerin düşük karbon/emisyona geçişlerini desteklemek üzere düşük maliyetli finansman sağlamalarını kolaylaştırmak için çalışacaklarını belirtti.euronews

LMLM

LM