ORTADOĞU
Giriş Tarihi : 13-01-2024 12:22

Gazze'de 100. gününü dolduracak savaşta 10 binden fazla çocuk öldürüldü

Gazze'de 100. gününü dolduracak savaşta 10 binden fazla çocuk öldürüldü

14 Ocak'ta 100. gününü dolduracak savaşta 10 binden fazla çocuğun öldüğü, binlercesinin yaralandığı, sakat kaldığı ve enkaz altında kalarak kaybolduğunun tahmin edildiği belirtildi.

İsrail ile Hamas arasında yüzüncü gününü dolduracak savaşın en büyük bedelini çocukların ödediği açıklandı. 

Dünya genelinde çocukların yaşam koşullarını iyileştirmeyi amaçlayan uluslararası yardım kuruluşu Save the Children'ın Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın verilerine dayandırarak yayınladığı son raporda, 14 Ocak'ta 100. gününü dolduracak savaşta 10 binden fazla çocuğun öldüğü, binlercesinin yaralandığı, sakat kaldığı ve enkaz altında kalarak kaybolduğunun tahmin edildiği belirtildi.

Son verilere göre 7 Ekim'de İsrail'e yapılan Hamas saldırısı ve ardından Gazze'ye İsrail'in askeri harekatından bu yana Gazze'deki 1,1 milyon çocuktan yüzde 1'i yani 10 binden fazlası hayatını kaybetti. 

Bu rakam aynı zamanda Gazze'de öldürülenlerin yüzde 40'ından fazlasını çocuk olduğunu işaret ediyor. 

Ateşkesin olmadığı her gün ortalama 100 çocuğun hayatını kaybettiğini belirten Save the Children'ın Filistin topraklarından sorumlu Ülke Direktörü Jason Lee, insanlık için bir "utanç kaynağı" olan çocuk ölümlerinin "hiçbir haklı gerekçesi" olmadığını ifade etti. 

"Kesin ateşkesin olmadığı her gün için ortalama 100 çocuk öldürüldü. Bunun hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Gazze'deki durum korkunçtur ve insanlık için bir utanç kaynağıdır

 Jason Lee 

Save the Children'ın Filistin topraklarından sorumlu Ülke Direktörü

"Yaklaşık 100 gündür çocuklar, parçası olmadıkları bir çatışmanın bedelini ödüyor" diyen Lee, "Dehşete düşmüş, yaralanmış, sakat kalmış ve yerlerinden edilmiş durumdalar. Gazze'deki çocuk nüfusunun yüzde biri İsrail bombardımanları ve kara operasyonları nedeniyle hayatını kaybetti. Diğerleri ise açlık ve hastalıktan ölme riskiyle karşı karşıya ve kıtlık giderek yaklaşıyor. Hayatta kalmayı başaran çocuklar için, evler, okullar ve hastaneler de dahil olmak üzere altyapının tamamen tahrip edilmesi ve verilen ruhsal zarar geleceklerini mahvetti." diyerek acı tabloyu paylaştı. 

Rekor sayıdaki çocuk ölümüne rağmen uluslararası toplumun harekete geçmekte "başarısız" olduğunu da belirten Filistin'den sorumlu yetkili, "Son üç aydır Gazze'deki çocuklar her gün ağır ihlallerle karşı karşıya kalıyor. Onlara ihtiyaç duydukları insani yardımı sağlayacak koşullar mevcut değil. Tüm taraflar derhal kesin bir ateşkesi kabul etmeli." çağrısında bulundu. 

7 Ekim 2023'ten bu yana yaşanan çatışmalarda, 10 bin 300'ü çocuk, 7 bin 100'ü kadın olmak üzere 23 bin 469 Filistinli öldürüldü.

euronews

LMLM

LM