DÜNYA
Giriş Tarihi : 14-10-2023 10:45

İsrail ordusu kara harekâtına hazırlanıyor

 İsrail ordusu kara harekâtına hazırlanıyor

Hamas'ın cumartesi sabahı İsrail'e karşı başlattığı saldırılar iki taraf arasında savaşa dönüştü. Hamas'ın sürpriz ve koordineli saldırılarında şu ana kadar iki taraftan yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

Gelişmelerle ilgili canlı anlatım:

13.10.2023 19:54

İsrail Hava Kuvvetleri: Hizbullah'ı Lübnan'da vuruyoruz

İsrail Hava Kuvvetleri, Lübnan sınırları içerisinde Hizbullah'a ait hedeflerin vurulduğunu duyurdu. 

Kurumun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, uzaktan kumanda edilen bir hava aracıyla Lübnan'da Hizbullah'ın vurulduğu kaydedildi. 

Gazze'de yaşanan çatışmaların kuzeye sıçrayacağı endişeleri artarken, Lübnan'dan fırlatılan roketlere İsrail'in topçu ateşiyle karşılık verdiği kaydedilmişti. 

Reuters haber ajansı, İsrail'in topçu ateşiyle Lübnan ordusuna ait bir gözetleme noktasının da vurulduğunu duyurdu.  

 

13.10.2023 19:30

İsrail ordusundan 'Gazze'de baskınlar yaptık' açıklaması

İsrail ordusunun, son 24 saat içinde Gazze'ye karadan girerek baskınlar yaptığı açıklandı.

İsrail'in Gazze'ye karadan operasyonu beklenirken ordudan yapılan açıklamada yoğun nüfuslu Gazze'ye kardan girildiği öne sürüldü.

Açıklamada, "İsrail ordu güçleri son 24 saat içinde Gazze Şeridi topraklarında 'teröristleri' ve silahları' aramak için yerel baskınlar gerçekleştirdi" denildi. Operasyonlar sırasında 'kayıp kişilerin bulunması' için çalışmaların da yapıldığı belirtildi.

Gazze'de hava saldırıları sürerken Lübnan sınırına da sıçrayan çatışmalarda bir gazeteci hayatını kaybederken, 6 kişi de yaralandı.  

Lübnan medyası, roket atışlarının ardından İsrail ordusunun topçu ateşi ile cevap verdiğini duyurdu.  

 

13.10.2023 18:42

AB liderleri, Tel Aviv'de roket sirenleri sonrası sığınağa girdi

Hamas ile İsrail arasında çatışmalar sürerken, Tel Aviv'e dayanışma ziyaretleri de sürüyor. 

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in ziyaretleri sırasında ise roket sirenleri çaldı.

Metsola ve Von der Leyen siren seslerinin ardından korunmak için sığınağa indi. 

Hamas'ın başlattığı saldırının ardından başta ABD olmak üzere AB'li siyasetçiler, destek ve dayanışma için İsrail'i ziyaret ediyor. 

 

13.10.2023 18:02

"Hizbullah, İsrail'e sızdı, çatışma çıktı" iddiası

Hizbullah savaşçılarının İsrail'e sınır duvarını patlatarak sızdığı ve taraflar arasında çatışma çıktığı öne sürüldü. 

Arap ve İsrail basınında yer alan haberlere göre, İsrail'in Gazze saldırıları sonrası artan gerginlikle beraber Hizbullah savaşçıları Lübnan sınır duvarını patlatarak sızma gerçekleştirdi. 

İsrail ise sınırı savunduklarını duyurarak, vatandaşlardan evlerinde kalması için çağrı yaptı. 

İki taraf arasında yaşanan çatışmada ölü ve yaralı sayısına dair herhangi bir bilgi edinilemedi. 

 

13.10.2023 17:19

Rusya Devlet Başkanı Putin, İsrail Gazze ablukasını Nazilerin Leningrad kuşatmasına benzetti 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne uyguladığı ablukayı 'kabul edilemez' olarak nitelendirerek, İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyet şehri Leningrad'ın Naziler tarafından kuşatmasıyla karşılaştırdı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, cuma günü yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekâtının sivil kayıplara yol açacağını ve asıl önemli olanın akan kanı durdurmak olduğunu söyledi.

Kırgızistan'ın Bişkek kentinde cuma günü düzenlenen basın toplantısında konuşan Putin'e göre İsrail, Gazze'de 'Leningrad kuşatmasına benzer' bir şey yapmaya hazırlanıyor.

Putin,, "Bu kabul edilemez. Orada iki milyondan fazla insan yaşıyor. Herkes Hamas'ı desteklemiyor" ifadelerini kullandı.

 

13.10.2023 16:24

İsrail saldırılarında Gazze'de 583'ü çocuk, bin 799 kişi öldü

Hamas'ın cumartesi günü başlattığı beklenmedik saldırı sonrası İsrail misillemesi ile Gazze'de sivil can kayıpları artmaya devam ediyor. 

Hamas saldırılarında İsrail'de bin 300 kişi hayatını kaybederken, hava saldırılarının hedefi olan Gazze'de ölenlerin sayısı bin 799'a çıktı. 

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarından öldürülenlerin 583'nün çocuk olduğunu kaydetti. 

 

13.10.2023 14:58

Kızılay'ın ilk yardım uçağı Mısır'a ulaştı

Kızılay, cuma günü yaptığı açıklamada Gazze'ye gönderilen ilk yardım uçağının Mısır'a ulaştığını duyurdu.

Gazze'ye yönelik saldırılardan etkilenen sivillere yardım ulaştırılması için bir bağış kampanyası yürüten kuruluş, bağışlarla temin edilen yardım malzemelerini taşıyan uçağın Gazze sınırından yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki El Ariş havaalanında iniş yaptığını duyurdu.

Kızılay, sosyal medya hesabından kargo uçağının boşaltıldığını ve tırlara yüklendiğini gösteren fotoğrafları paylaştı.

 

13.10.2023 13:16

Fransa'da bıçaklı saldırı: 1 ölü, 2 ağır yaralı

Fransa'nın kuzeydoğusunda bir lisede meydana gelen bıçaklı saldırıda en az 1 kişi öldü, 2 kişinin de ağır yaralı olduğu bildirildi.

Olay Belçika sınırına yakın Lille kenti yakınlarında bulunan Arras bölgesindeki bir lisede yaşandı. Valilik'ten yapılan açıklamada ölen kişinin öğretmen olduğu bildirildi.

AFP'nin polis kaynaklarından aktardığına göre saldırgan saldırı sırasında "Allah'ü ekber" diye bağırdı. 

 

13.10.2023 12:37

Putin: Sivillerin ölümüyle sonuçlanacak kare harekâtı kabul edilemez

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail'in Gazze'ye yönelik kara saldırısının siviller arasında kesinlikle kabul edilemez kayıplara" yol açacağı uyarısında bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, cuma günü yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekâtının sivil kayıplara yol açacağını ve asıl önemli olanın akan kanı durdurmak olduğunu söyledi.

Hamas'ın hafta sonu gerçekleştirdiği saldırının ardından beklenen kara harekâtı öncesinde tanklarını sınıra yığan İsrail ordusu, cuma günü 1 milyondan fazla insanın yaşadığı Gazze'deki tüm sivillere 24 saat içinde güneye taşınmaları çağrısında bulundu.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te konuşan Putin, çatışmanın barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini ve Rusya'nın iki devletli bir çözümü desteklediğini söyledi.

 

13.10.2023 12:29

Ürdün'den uyarı: Filistinlileri topraklarından sürme girişimine karşıyız

Ürdün Kraliyet Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre Ürdün Kralı 2. Abdullah, "Filistinlileri Filistin topraklarından sürmeye ya da sürülmelerini kışkırtmaya yönelik her türlü girişime" karşı uyarıda bulundu.

Cuma günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'i kabul eden 2. Abdullah, Hamas'a karşı savaş yürüten İsrail'in sabah saatlerinde Gazze'deki tüm sivillerin tahliyesini emretmesinin ardından "krizin komşu ülkelere sıçramaması ve mülteci sorununu ağırlaştırmaması gerektiğini" söyledi. 

euronews

LMLM

LM