Avrupa
Giriş Tarihi : 16-02-2024 10:42

İsrail'den Gazze'de 'katliam var' diyen Vatikan'a tepki

İsrail'den Gazze'de 'katliam var' diyen Vatikan'a tepki

Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Pietro Parolin'in, İsrail'in Gazze'deki eylemlerini "katliam" ve 7 Ekim saldırısı sonrası başlattığı askeri operasyonu da "orantısız" olarak tanımlaması üzerine Tel Aviv resmi protestoda bulundu.

İsrail'in Vatikan Büyükelçiliği, başbakan statüsündeki Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin'in yorumlarını "içler acısı" olarak nitelendirdi. 

Büyükelçilikten yapılan açıklamada, Parolin'in, İsrail'in eylemlerinin meşruiyetini değerlendirirken gerçekleri dikkate almadığı iddia edildi. 

"Katliam yaparak meşru müdafaa olmaz"

Hafta başında bir programda konuşan Parolin, Hamas'ın İsrail'e yönelik 7 Ekim saldırılarını ve antisemitizmin her türlüsünü kınadı. 

Ancak Parolin, konuşmasında, İsrail'in Gazze'de "katliam" yaparak meşru müdafaa yapmadığına işaret etti. 

Parolin, "İsrail'in meşru müdafaa hakkı, bu operasyonun orantılı olduğunu savunmak için ileri sürüldü, ama (bu durum) 30 bin ölüm vakası ile orantılı değil." ifadesini kullandı. 

Devlet Sekreteri Parolin konşmasının devamında, "Yaşananlardan, bu katliamdan dolayı hepimizin öfkeli olduğuna inanıyorum, ancak ilerlemek ve umudumuzu kaybetmemek için cesaretli olmalıyız. Filistin sorununu, Gazze sorununu çözmek için başka yollar bulmalıyız." ifadelerini kullandı. 

İsrail yönetimi daha önce de Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis'in "terörizm" ile ilgili konuşması dahil Vatikan'ın savaş konusundaki tutumuna tepki göstermişti.  

Gazze'de Filistinli sivillerin kaldığı bir kiliseye her gün video konferans yoluyla hitap eden Papa Francis'in, İsrail'in tepkisinden bu yana daha dengeli olmaya çalıştığı gözleniyor. 

Hatta Papa, kısa süre önce de Yahudi halkına bir mektup yazarak Hıristiyanlar ile Yahudiler arasındaki özel ilişkiye övgüde bulundu. 

İsrail Büyükelçiliği: Gazze'de öldürülen siviller diğer yerlere göre daha az

İsrail'in Vatikan Büyükelçiliği, Parolin'i protesto ettiği resmi açıklamasında, Hamas'ı "Gazze Şeridi'ni şimdiye kadar görülmüş en büyük terör üssü" haline getirmekle suçladı. 

Hamas'ın hastaneleri ve okulları kalkan olarak kullandığını ve Gazze halkının çoğunluğunun örgütü "aktif olarak" desteklediğini söyleyen İsrail Büyükelçiliği, Gazze'deki ölüm ve yıkımın tüm sorumluluğunun Hamas'a ait olduğunu belirtti. 

İsrail ordusunun uluslararası hukuka uygun hareket ettiğini iddia eden büyükelçilik, öldürülen Filistinli sivillerin "teröristlere" oranının ise Suriye, Irak ve Afganistan'daki diğer savaşlara nazaran daha az olduğunu ileri sürdü. 

Vatikan gazetesi: Hiçbir şey bu katliamı haklı gösteremez

Ancak Vatikan'ın resmi yayın organı konumundaki L'Osservatore Romano gazetesinde yayınlanan "Katliamı Durdurun" başlıklı başyazıda gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Andrea Tornielli, Vatikan'ın sert tutumunu çok daha ileri taşıdı.  

Tornielli editöryel yazıda, İsrail hükümetinin tepkisini ağır şekilde eleştiren ve yine dünya çapında Yahudilere yönelik antisemitik eylemlerin artmasından İsrail hükümetini sorumlu tutan, uluslararası tanınırlığa sahip Yahudi yazar Edith Bruck'tan alıntılar yaptı. Yahudi soykırımından sağ kurtulan Macar asıllı Yahudi yazar Edith Bruck, uzun yıllardır Roma'da yaşıyor. 

Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Andrea Tornielli, başyazısında, sivillerin öldürülmesine atıfla, şu ifadelere yer verdi:

"Hiç kimse Gazze'de yaşananları terörle mücadelede 'ikincil zarar' olarak tanımlayamaz. Savunma hakkı.. İsrail'in 7 Ekim katliamının sorumluları için adaleti sağlama hakkı vs... bu katliamı haklı gösteremez."

euronews

LMLM

LM