DÜNYA
Giriş Tarihi : 16-10-2024 11:07

Kuzey Kore, Güney ile bağlantı yollarını havaya uçurdu

Kuzey Kore, Güney ile bağlantı yollarını havaya uçurdu

Kuzey Kore, Pyongyang üzerinde çok sayıda insansız hava aracının gerçekleştirdiği saldırıların ardından Güney Kore'ye yönelik sembolik bir saldırganlık gösterisi olarak Koreler arası yolların bazı bölümlerini havaya uçurdu.

Kuzey Kore sembolik bir hareketle, bir zamanlar ülkeyi Güney Kore'ye bağlayan ancak uzun süredir kullanılmayan son birkaç yolu havaya uçurdu.

Kuzey Kore'nin, Güney'in başkenti Seul'ün üzerinde insansız hava aracı (İHA) uçurduğunu iddia etmesinden birkaç gün sonra Pyongyang ve Seul arasında sınır ötesi gerilim tırmanırken iki ülke karşılıklı tehditler savurdu.

İlişkileri koparmaya ve Kore'nin barışçıl bir şekilde birleşmesinden vazgeçmeye yemin eden Kim Jong-un hükümeti, sınıra yakın kullanılmayan yolların kuzey bölümlerinde yıkım gerçekleştirdi.

Ancak gözlemciler, Seul ve müttefiki Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından yapılacak bir misillemenin Pyongyang için çok fazla olacağı endişesiyle Güney Kore'ye yönelik geniş çaplı bir saldırının gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğunu belirtiyor.

Seul hükümetinin Genelkurmay Başkanları, ülke gözetleme pozisyonunu ve hazırlıklarını güçlendirirken ordusunun kendi sınırları içinde ateş açtığını, bunun da sınır ötesinde bu tür topçu atışlarından kaçınmak için olası bir girişim olduğunu ifade etti.

İki ülke arasındaki ilişkileri yönetmeye çalışan Güney Kore Birleşme Bakanlığı, Kuzey'in patlamalarını "son derece anormal" ve "gerici" olarak nitelendirdi ve iki ülke arasındaki önceki anlaşmaları ihlal ettiğini belirtti.

Siyasi mesaj

Kuzey Kore rejiminin kendi sınırları içindeki tesisleri sembolik olarak imha etmesi, ülke tarihinde sürekli bir siyasi mesaj aracı olmuştur.

2008 yılında ABD ile yardım karşılığı silahsızlanma görüşmeleri yapılırken, Pyongyang buna karşılık olarak ana nükleer kompleksindeki bir soğutma kulesini havaya uçurdu.

İki yıl sonra, Güney Kore ve ABD arasında nükleer diplomasinin başlamasına tepki olarak, Kuzey Kore benzer şekilde nükleer deneme alanındaki tünelleri yıktı.

2020 yılında, Güney Kore'nin broşür dağıtma kampanyalarına misilleme olarak Kuzey Kore, sınırın hemen kuzeyinde güneyde inşa edilmiş bir irtibat bürosu binasını yıktı.

Bu yılın Ocak ayında Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un, selefinin yarımadayı birleştirme umutlarından koparak iki devlet arasında barışçıl birleşmeye yönelik tüm planların terk edilmesini emretti.

Ayrıca güney komşusunu resmen "değişmez baş düşman" olarak nitelendirdi.

Nükleer çıkmaz devam ederken, uzmanlar, son faaliyetleri Güney'in Kuzey Kore sınırları içindeki ve dışındaki etkisini azaltma, Pyongyang'daki kültürel etkiyi azaltma ve ülkenin ABD ile daha doğrudan ilişki kurmasını sağlama girişimi olarak adlandırdı.

Özellikle Güney Kore'nin kültürel tehdidi Kuzey Kore için bir endişe kaynağı olmuş, güney eyaleti ekim ayında üç kez ülke üzerinde propaganda broşürleri atmak için insansız hava araçları uçurmakla suçlanmıştı. Güney Kore suçlamaları doğrulamayı reddetti.

Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong, insansız hava araçlarının sızmasının arkasında güneyden gelen "askeri gangsterlerin" olduğuna dair kanıtlar olduğunu iddia ederek, bu işe karışanların bedelini ödeyeceği uyarısında bulundu.

Salı günü ülkenin devlet medyası da Başkan Kim'in Güney Kore'yi "kül yığınlarına" çevirmekle tehdit ettiğini ve "acil askeri eylem" stratejisini teyit ettiğini bildirdi.

Cephedeki askeri birlikler ateş açmaya hazırlanırken, Güney Kore Birleşme Bakanlığı, iki ülke arasında yakın zamanda bombalanan bağlantıların, hükümetleri tarafından kredi olarak sağlanan 132,9 milyon dolar (121,8 milyon euro) değerindeki malzeme ve ekipmanla inşa edildiğini söyledi ve Kuzey Kore'den borçlu oldukları miktarı geri ödemesini talep etti.

Bir dizi anlaşmazlığın sonuncusu

Geçen hafta Pyongyang, güney eyaleti ile olan sınırını kalıcı olarak engellemek için cephe savunma yapıları inşa etmeyi planladığını açıkladı.

Bu gelişme, Güney Kore'nin 2024 yılı başından bu yana Kuzey Kore'nin sınır boyunca tanksavar bariyerleri eklediğini ve mayın döşediğini bildirmesinin ardından geldi.

Ayrıca Koreler arası yolun bazı bölümlerinde de benzer faaliyetler görüldüğü ve mayın döşendiği bildirildi.

Yollar, 2000'li yıllarda iki ülke arasında göreceli bir istikrar döneminde, Kuzey Kore'nin nükleer silahlanmasının ilişkileri gerginleştirmesinden önce kısa bir yeniden bağlantı anı sırasında inşa edildi.

Yakın zamanda gerçekleştirilen kışkırtıcı füze denemelerinin ardından, kullanılmayan yolların tahrip edilmesi iki ülke arasındaki bir dizi anlaşmazlığın sonuncusu.

Güney Kore ordusuna ait bir videoda, batı sınırındaki Kaesong kasabası yakınlarındaki bir yolda bulutlar görülüyor. Sonrasında ise Kuzey Kore araçları patlama sonrası enkazı temizliyor.

euronews

LMLM

LM