Türkiye
Giriş Tarihi : 08-03-2023 14:53

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu oldu

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu oldu

Altılı Masa'yı oluşturan siyasi parti liderleri bugün yaptıkları toplantı sonrası CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı olarak ilan etti.

Saadet Partisi önünde toplanan geniş kalabalığa seslenen Temel Karamollaoğlu, "Bugün burada bir araya gelmemizin sebebini hepiniz biliyorsunuz. Bu toplantılarımız neticesinde aldığımız kararı önemli olan siz kardeşlerimize duyurmayı bir görev addediyorum. Sayın Kılıdaroğlu bizim Cumhurbaşkanı adayımız olarak seçilmiştir. Hayırlı olmasını diliyorum."

"Bugün Beraat Kandilini idrak ediyoruz. Ramazan'a çok kısa bir zaman kaldı. Bu gece hürmetine aldığımız kararları başarıyla neticelendirmesini niyaz ediyoruz Allah'tan. İçinde bulunduğumuz günler acılı günler, on binlerce kardeşimiz vefat etti. Vefat eden bütün kardeşlerimize rahmet diliyorum."

Kılıçdaroğlu: Millet İttifakı olarak Türkiye'yi istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz

Karamollaoğlu'nun ardından konuşan Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'yi istişare ve uzlaşıyla yöneteceklerini belirtti.

Partilerin genel başkanlarına teşekkür eden Kılıçdaroğlu, Yunus Emre'nin "Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz." sözlerini hatırlattı, bu sözden aldıkları ilhamla Türkiye'nin bütün renklerini aynı sofrada buluşturmak için yola çıktıklarını belirtti.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Bu sofra Halil İbrahim Sofrası'dır. Halil İbrahim Sofrası, komşusu açken tok yatmamaktır, Halil İbrahim Sofrası tek bir çocuğun dahi yatağa aç girmemesidir. Halil İbrahim Sofrası, zulmün sona ermesi, hakkın, hukukun ve adaletin hakim kılınması demektir. Bizim soframız barışın ve kardeşliğin sofrasıdır. En büyük gayemiz Türkiye'yi bereketli, huzurlu ve neşeli günlere taşımaktır. Allah'ın izniyle bunu hep birlikte başaracağız. Biz Millet İttifakı olarak Türkiye'yi istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz. Millet İttifakı'nı oluşturan siyasi partilerin genel başkanları olarak Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin yol haritası üzerinde de mutabık kalmış bulunuyoruz, 11 madde... Az önce içeride sonuçlandı ve onu basın mensuplarıyla paylaşacağız. Bu kapsamda parlamenter sisteme geçiş sürecinde Millet İttifakı'na dahil diğer partilerimizin sayın genel başkanları cumhurbaşkanı yardımcısı olacaktır. Şunu da belirtmek isterim, Millet İttifakı'nın kapısı, ortak Türkiye hayalimizi paylaşan herkese sonuna kadar açıktır. İnanç, düşünce, ideoloji, kimlik ayırt etmeksizin 85 milyon insanımızı yürekten selamlıyoruz."

Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyen Kılıçdaroğlu, ahlakın ve adaletin iktidarını kuracaklarını kaydetti.

Geçen hafta Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı çıkan Meral Akşener'in masadan çekilmesi sonrası yaşanan kriz, taraflar arasında başlatılan yoğun görüşmeler sonucunda giderildi.

İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanının 'icracı' yardımcıları olmaları teklifi diğer siyasi partiler tarafından kabul görünce Akşener masaya yeniden dahil oldu.

 

Toplantı öncesi önce Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş, Meral Akşener'in İYİ Parti Genel Merkezi'nde ziyaret etti. Daha sonra CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, JW Marriot Otel'de bir araya geldi.

Kılıçdaroğlu ve Akşener'in buradaki görüşmesi 15 dakika sürdü.

Görüşmeye ilişkin İYİ Parti Genel Merkezi'nde açıklama yapan Parti Sözcüsü Zorlu, Akşener'in milletin iradesi ve isteği doğrultusunda en başından bu yana verdiği mücadelenin gereği olarak bir öneri getirdiğini aktardı.

Zorlu, şunları kaydetti:

"İki değerli Büyükşehir Belediye Başkanımızın icracı, yetkili cumhurbaşkanı yardımcısı olmaları konusunda, az önce Sayın Genel Başkanımızla Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bir görüşme gerçekleştirdiler. Şu an itibarıyla Genel Başkanımız birazdan Saadet Partisi'nde gerçekleşecek Millet İttifakı toplantısına katılma kararı almışlardır. Milletimize hayırlı olmasını diliyorum."

LMLM

LM