Avrupa
Giriş Tarihi : 28-10-2023 11:14

Orban: AB'nin Ukrayna stratejisi çöktü

Orban: AB'nin Ukrayna stratejisi çöktü

Macaristan Başbakanı Orban, AB'nin bütçe revizyonu görüşmeleri öncesinde mevcut strateji ile Ukrayna'ya destek için mali yardım gönderilmesini eleştirdi.

Macaristan Başbakanı Victor Orban, Ukrayna'nın asla cephede savaşı kazanamayacağını, bu nedenle Avrupa Birliği'nin Ukrayna stratejisinin başarısız olduğunu söyledi.

AB zirvesine katılmak için Brüksel'de bulunan Orban, buradaki bir etkinlikte yaptığı konuşmada "Bugün herkes biliyor ama bunu yüksek sesle söylemeye cesaret edemiyorlar, bu strateji başarısız oldu. Bunun işe yaramayacağı çok açık.... Ukraynalılar cephede kazanamayacaklar." dedi.

Orban konuşmasında Ukrayna'ya destek için "büyük bir mücadele" olduğunu, ancak Macar halkının vergi paralarını Ukrayna'yı desteklemek adına göndermek için sebep göremediğini ifade etti. 

AB'nin Ukrayna konusunda bir B planına ihtiyaç duyduğunu belirten Orban, bunun maliyetine ilişkin bir tahminin yapılması gerektiğinin altını çizerek, "Bunun ne kadara mal olduğunu öğrendiğimizde, bu yükü kendi aramızda paylaşabiliriz." diye konuştu.

AB Ukrayna'ya 50 milyar, göç içinse 15 milyar euro arayışında

AB'nin aralık ayındaki zirvesinde 1,1 trilyon euro değerindeki 2021-2027 bütçesinin revizyonu gündeme gelecek. Ancak, Covid salgını sırasında ve Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana acil durum harcamaları nedeniyle bütçe büyük baskı altında.

Avrupa Komisyonu, üye ülkelerden Ukrayna için 50 milyar euro, göç konusunda da 15 milyar euro ödenek ayrılması için ortak kasaya daha fazla katkıda bulunmasını öneriyor.  Bir başka öneri ise Ukrayna'ya 20 milyar euro askeri yardım tahsis edilmesini kapsıyor.

Ancak Orban'a göre sorun, Brüksel'in Ukrayna'ya yardımcı olmak için para ve askeri yardım gönderme stratejisinin başarısız olmasında yatıyor.

Orban geçtiğimiz hafta Çin'deki Kuşak Yol Projesi forumunda katıldığı sırada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşme gerçekleştirmişti. Görüşme ile ilgili olarak Orban’ın makamı Rusya ile enerji işbirliği ve barış konularını görüşüldüğünü açıklamış, Kremlin ise "Avrupa'nın birçok ülkesiyle ilişkileri geliştiriyor olmamız memnuniyet verici" ifadesini kullanmıştı.

Orban ayrıca savaş halindeki Ukrayna'nın NATO ve AB üyeliğini engelleyeceğinin sinyallerini veriyor.

euronews

LMLM

LM