SAĞLIK
Giriş Tarihi : 27-11-2023 15:37

Patates böyleyse ağzınıza bile sürmeyin!

Patates böyleyse ağzınıza bile sürmeyin!

patates, yanlış şekilde tüketildiğinde insan sağlığı için büyük tehdit teşkil ediyor. Filizlenmiş patatesten uzak durun

Sofralardan eksik etmediğimiz patatesi tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur ortaya çıktı. Patates doğru miktarda ve doğru şekilde tüketildiğinde vücudumuza bir dizi yarar sunar. Ancak filizlenmiş veya yeşillenmiş patates tüketmek pek çok sağlık sorununu beraberinde getirir. Patates filizlenmesinin zararlı olmayacağını düşünerek tüketen pek çok insan var. Ne yazık ki patates, böyle tüketildiğinde birçok sağlık sorununu beraberinde getiriyor.

BÖYLEYSE SAKIN YEMEYİN
Patateslerde meydana gelen filizlenme veya yeşillenme, patatesin tüm besin içeriğini bozar. Besin içerikleri bozulan patates; baş dönmesi, mide krampları ve bulantısı, kusma, ishal, boğazda yanma hissi ve baş ağrısı gibi bir dizi zarar verir. Sindirim sistemini mahvetmemek adına filizlenmiş patatesi kesinlikle tüketmeyin.
 

PATATESİN ZARARLARI:
Eğer vücudunuz patateslerde bulunan bir glikoprotein olan patatine karşı duyarlı ise, ham patates size pek iyi gelmez ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Kızartılmış patatesler, insan sağlığı açısından birçok tehlike taşımaktadır. İlk olarak sindirimi oldukça zordur ve hazımsızlığa sebep olabilir. Ayrıca aşırı tüketimi damar sertliği ve bazı iltihaplı hastalıklara sebep olabilir. American Journal of Clinical Nutrition'ın 2007 tarihli bir araştırması, patates kızartması gibi kızarmış yiyecekler yemenin doğrudan obezite ile bağlantılı olduğunu buldu.

Diyetisyen Johna Burdeos'a göre; patatesleri kızartmak vücutta yaşlanmayı hızlandıran zararlı bileşenleri de tetikliyor. Dr. Mary Wirtz, yağda kızartılmış patateslerin hafıza bozukluğuna yol açtığını ve beyin sağlığını tehdit ettiğini söylüyor.

İnsülin direnci konusunda patatesin içerdiği nişasta, diyabet hastaları için riskli olabilir. Ayrıca patates kızartmasının sıklıkla tüketilmesi, vücuttaki toksik madde miktarında da artışa neden olabilir. Patates tüketirken dikkat edilmesi gereken diğer unsurlardan biri, patatesi buzdolabında saklamamaktır, bu solanin miktarını arttırır. Patatesi en sağlıklı pişirme yöntemi buharda ya da fırında pişirmektir. Haşlamak, içeriğindeki C ve B vitamininin yok olmasına neden olur. Patates yemeği, salatası ve çorbası yapılabilen besleyici bir sebzedir. Besin değerlerinin azalmaması için kabukları mümkün olduğunca ince soyulmalı veya mümkünse hiç soyulmadan tüketilmelidir.

PATATESİN FAYDALARI
İçerdiği yüksek magnezyum oranı sayesinde cilt sağlığına olumlu katkılar yapar ve cildi güzelleştirir.

cnnturk

LMLM

LM