Avrupa
Giriş Tarihi : 25-08-2023 12:01

Putin, Prigojin'in ölümünü doğruladı

 Putin, Prigojin'in ölümünü doğruladı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Wagner liderini "zor bir kaderi" olan "yetenekli iş insanı" olarak nitelendirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, paralı asker grubu Wagner lideri Yevgeny Prigojin'in ölümünü doğruladı. 

Putin, Wagner liderini "zor bir kaderi" olan "yetenekli iş insanı" olarak nitelendirdi.

Kremlin'de düzenlenen bir toplantıda konuşan Putin, Prigojin'in öldüğü uçaktaki 10 kişinin ailelerine başsağlığı diledi.

Putin, Prigojin'in çarşamba günü Afrika'dan Rusya'ya döndüğünü ve "bazı yetkililerle" görüştüğünü söyledi.

Prigojin'i 1990'ların başından beri tanıdığını hatırlatan Putin, "Zor kaderi olan bir adamdı. Hayatında bazı ciddi hatalar yaptı." şeklinde konuştu. 

"O yetenekli bir iş adamıydı" diyen Putin, olayla ilgili kapsamlı bir soruşturma sözü verdi.

 

Ne olmuştu?

Rus paralı asker grubu Wagner lideri Yevgeny Prigojin, Moskova'dan St Petersburg'a giderken düşen uçakta beraberindeki 9 kişi ile birlikte hayatını kaybetti.

Haziran'da Moskova yönetimine karşı bayrak açan Prigojin ve uçakta bulunan Wagner üyeleri ayaklanmadan 2 ay sonra yaşamlarını kaybetti.

24 Haziran'da Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatan Prigojin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun araya girmesiyle geri adım atmıştı.

Prigojin, en son pazartesi akşamı, Wagner'e yakın gruplar tarafından sosyal medyada yayınlanan ve Afrika'da olduğunu iddia ettiği bir videoda yer aldı; çöl manzarasında, "Rusya'yı tüm kıtalarda daha da büyütmek ve Afrika'yı daha da özgürleştirmek" için çalıştığını söyledi.

Rus medyası bu hafta Prigojin ile bağlantılı olduğu belirtilen Sergei Surovikin'in Rusya'nın hava kuvvetleri komutanlığı görevinden alındığını bildirdi. Bir dönem Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonlarını yöneten Surovikin, Prigozj'in güçlerini geri çekilmeye çağıran bir video konuşması kaydettiği isyandan bu yana kamuoyunda görülmedi.euronews

LMLM

LM