Türkiye
Giriş Tarihi : 24-11-2023 10:02   Güncelleme : 24-11-2023 10:19

Reuters: Türkiye NATO'ya İsveç'in üyelik onayının yetişmeyeceğini bildirdi

Reuters: Türkiye NATO'ya İsveç'in üyelik onayının yetişmeyeceğini bildirdi

Geçtiğimiz hafta, TBMM Dış İlişkiler Komisyonu İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin oylamayı konu üzerinde daha fazla müzakere yapılabilmesi amacıyla ertelemişti.

Türkiye'nin NATO'ya, İsveç'in üyelik onayının önümüzdeki hafta yapılacak NATO dışişleri bakanları toplantısına yetişmeyeceğini söylediği bildirildi.

Reuters'e konuşan iki kaynak, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki oylamanın NATO toplantısında katılım töreni yapılmasına izin verecek sürede tamamlanmayacağını vurguladı.

Geçtiğimiz hafta, Türkiye Büyük Millet Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin oylamayı konu üzerinde daha fazla müzakere yapılabilmesi amacıyla erteledi.

Kaynaklardan biri, komisyonun konuyla ilgili tartışmaya muhtemelen salı veya çarşamba günü devam edeceğini söyledi. 

NATO dışişleri bakanları 28-29 Kasım'da Brüksel'de bir araya gelecek. Batı savunma bloğundaki bazı kişiler bu toplantının İsveç'in katılımını kutlamasını umuyordu.

Hem İsveç hem de Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından geçen yıl Mayıs ayında NATO'ya katılma talebinde bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan o dönemde İskandinav ülkelerinin Türkiye'nin terörist olarak kabul ettiği kişileri korumasına ve savunma sanayi ambargolarına itiraz etmişti. Türkiye Nisan ayında Finlandiya'nın teklifini kabul etmiş ancak İsveç'i bekletmişti.

Türkiye, İsveç'ten, Avrupa Birliği ve ABD tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK'nın yerel üyelerini dizginlemek için daha fazla adım atmasını talep etti.

Buna yanıt olarak Stockholm, terör örgütüne üyeliği yasadışı hale getiren ve aynı zamanda Türkiye'ye yönelik silah ihracatı kısıtlamalarını kaldıran bir terörle mücadele yasa tasarısı sundu. İsveç geçen yıl imzalanan mutabakatın kendi payına düşen kısmını onayladığını söylüyor.

Onaylanması için tasarının günler veya haftalar sonra gerçekleşebilecek meclis genel kurulu oylamasına sunulmadan önce dışişleri komisyonu tarafından onaylanması gerekiyor. Daha sonra Erdoğan'nın imzalaması ile de yasa yürürlüğe girecek.

NATO üyesi Macaristan da İsveç'in üyeliğini onaylamadı fakat İsveç'in üyeliğinin önündeki en büyük engel olarak Türkiye görülüyor.

euronews

LMLM

LM