DÜNYA
Giriş Tarihi : 30-10-2023 10:50

Rusya'dan İsrail'e Hamas yanıtı

Rusya'dan İsrail'e Hamas yanıtı

Rusya’nın Moskova'da Hamas liderleriyle yaptığı görüşme, İsrail ve ABD'nin sert tepkisine neden oldu. İsrail görüşmeyi "onursuzluk" olarak niteledi. İsrail tepkilere "her iki taraf ile de görüşmeye devam edeceğiz" açıklamasıyla yanıt verdi.

“Söz konusu Filistin hareketinin temsilcilerinin Moskova'yı ziyaret ettiğini de söyleyebilirim ve doğrulayabilirim.” Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Hamas liderlerinin Moskova'da Rus yetkililerle yaptığı görüşmeyi böyle teyit etti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı görüşmeye sert tepki gösterdi. Hamas'ı Moskova'da ağırlama kararını "onursuz bir adım" ve "terörün meşrulaştırılması" olarak nitelendirdi.

Kremlin de İsrail'e tepki gösterdi. Sözcü Dimitri Peskov, Rusya’nın eylemlerinin öncelikli olarak Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılmasına odaklandığı belirtti, Rus yetkililerin çatışmanın tüm taraflarıyla temaslarını sürdürme niyetinde olduklarını söyledi.

Peskov'a Kremlin'de bu tür müzakerelerin Rusya-İsrail ilişkilerinde keskin bir bozulmaya yol açacağına dair herhangi bir endişe olup olmadığı soruldu. Rus sözcü buna ‘tabii ki tüm taraflar ile İsrail ile diyaloğumuzu da sürdüreceğiz" yanıtını verdi.

ABD de konuyla ilgili açıklama yaptı. Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, "Hamas’ın seyahatleri veya Ruslarla olan görüşmeleri hakkında konuşamam. Dünyanın her yerindeki diğer uluslara mesajımız şu: şu an, Hamas'ın İsraillileri öldürmeye devam etme yeteneğini desteklemenin zamanı değil" dedi.

cnnturk

LMLM

LM