Ελληνικά
Giriş Tarihi : 22-12-2023 11:31

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Αντίθετη στο δίκαιο της ΕΕ η απαγόρευση από UEFA και FIFA της Super League

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Αντίθετη στο δίκαιο της ΕΕ η απαγόρευση από UEFA και FIFA της Super League

Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής Super League προκάλεσε την αντίδραση των UEFA και FIFA που έσπευσαν να το μπλοκάρουν. Όμως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε μια απόφαση-σταθμό, έκρινε ότι η κίνηση αυτή αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό Δίκαιο του Ανταγωνισμού.

Κόντρα στο δίκαιο του ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδρασαν η UEFA και η FIFA, όταν μπλόκαραν τα σχέδια για την δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League, όπως έκρινε σε μια απόφαση-σταθμό για το μέλλον των διασυλλογικών διοργανώσεων το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση ετέθη ενώπιον του δικαστηρίου πέρυσι, αφού η Super League δεν κατάφερε να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2021. Ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσεφερίν αποκάλεσε τους αρχηγούς των ομάδων «φίδια» και «ψεύτες» και απείλησε να αποκλείσει παίκτες από το να αγωνιστούν στην διοργάνωση.

Ο συνεταιρισμός της Super League σχηματίστηκε από 12 αντίπαλες ομάδες - υπό την ηγεσία πλέον μόνο της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα μετά την απόσυρση της Γιουβέντους - και κίνησε νομικές διαδικασίες για να προστατέψει την θέση του. Από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητήθηκε από δικαστήριο της Μαδρίτης να κρίνει πάνω σε ζητήματα δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ομάδες κατηγόρησαν την UEFA ότι παρέβη το ευρωπαϊκό δίκαιο, κάνοντας κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

«Οι κανονισμοί της FIFA και της UEFA που θέτουν κάθε νέο διασυλλογικό ποδοσφαιρικό εγχείρημα στην διακριτική ευχέρεια της έγκρισής τους, όπως η Super League, και που απαγορεύουν από τις ομάδες και τους παίκτες να αγωνίζονται σε αυτές τις διοργανώσεις είναι έκνομοι», αναφέρει το δικαστήριο. «Δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο που να διασφαλίζει ότι οι κανονισμοί της FIFA και της UEFA είναι διαφανείς, αντικειμενικοί, αναλογικοί και ότι δεν οδηγούν σε διακρίσεις».

Δείτε ολόκληρη την απόφαση (αγγλικά, .pdf) εδώ.

euronews

LMLM

LM