Zelenskiy'nin açıklamaları, Moskova'nın Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı hava saldırısı daha başlatmasından bir gün sonra geldi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy NATO üyeliğinin Ukrayna'nın uluslararası alanda tanınan resmi sınırlarına dayanması gerektiğini belirtti.
İngiliz yayın kuruluşu Sky News'e konuşan Zelenskiy, transatlantik askeri ittifaka katılma konusundaki argümanlarını sıralarken, ülkesinin işgal altındaki Ukrayna topraklarını Rusya'nın toprağı olarak tanıyamayacağını, çünkü bunun anayasaya aykırı olacağını savundu.
"Bir ülkenin sadece bir bölümüne davetiye veremezsiniz. Neden mi? Çünkü o bölgenin Ukrayna'nın bir parçası olduğunu ve diğerinin de Rusya olduğunu kabul etmiş olursunuz. Dolayısıyla yasal olarak, işgal altındaki bölgeyi Rusya'nın toprağı olarak tanımaya hakkımız yok. Ve burada herhangi bir hata yapmamalıyız," dedi.
Zelenskiy, NATO'ya katılmanın, ülkesi ve Rusya'nın Kremlin'in kontrolü altındaki bölgelerin iadesi için diplomatik müzakerelerde bulunmasına olanak tanıyarak çatışmanın etkili ve hızlı bir şekilde yatıştırılmasına yardımcı olacağını söyledi.
Ukrayna'nın potansiyel NATO üyeliği Kremlin'i öfkelendirdi ve Rus işgalinin arkasındaki ana nedenlerden biri oldu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin NATO'nun genişlemesini Rusya'nın güvenliğinin ihlali olarak nitelendirerek Ukrayna'nın olası üyeliğine defalarca karşı çıktı.
Ancak Ukrayna'nın işgali, İsveç ve Finlandiya'yı ittifaka katılmak için başvurmaya sevk etti. Finlandiya 2023 yılı başında, İsveç ise bir yıl sonra NATO'ya katıldı.
Finlandiya'nın Rusya ile 1.300 km'den fazla kara sınırı bulunuyor.
Zelenskiy'nin açıklamaları, Moskova'nın Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı bir hava saldırısı daha başlatmasından bir gün sonra geldi.
Ukraynalı yetkililer, yaklaşık 200 insansız hava aracı ve füzenin altyapıyı hedef aldığını ve bir milyondan fazla insanın yaşadığı bölgelerde elektrik kesintileri yaşandığını söyledi.
Rusya önceki yıllarda da Ukrayna'nın elektrik üretimini hedef almış, sert kış aylarında sivilleri kritik ısınma ve içme suyu kaynaklarından mahrum bırakmayı amaçlamıştı.
Saldırılar aynı zamanda Ukrayna'nın füze, insansız hava aracı ve zırhlı araç gibi diğer askeri varlıklar üreten savunma sanayisini de sekteye uğratmayı amaçlıyor.
Meşru müdafaa hakkı
Aynı zamanda Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Batı tarafından tedarik edilen uzun menzilli silahları kullanarak Ukrayna saldırılarına karşı Rusya'nın kendini savunma hakkı olduğunu söyledi.
Kuzey Kore devlet televizyonu KCNA'nın haberine göre Kim'in açıklamaları, askeri ve siyasi liderlerle görüşmek üzere Pyongyang'da bulunan Rusya Savunma Bakanı Andrei Belousov'a yapıldı.
Cuma günü Kuzey Koreli mevkidaşı No Kwang Cho ile bir araya gelen Belousov, iki ülke arasındaki askeri iş birliğini genişletme çabası içinde olduklarını belirtti.
Rus savunma bakanı ayrıca Putin ve Kuzey Kore lideri tarafından haziran ayında imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasının Kuzeydoğu Asya'yı "istikrara kavuşturmayı" amaçladığını söyledi.
Belousov, "Anlaşma, nükleer silahlar da dahil olmak üzere savaş riskini azaltmayı ve bölgedeki güç dengesinin korunmasına olumlu katkıda bulunmayı amaçlıyor," dedi.
Kuzey Kore Savunma Bakanı No da konuşmasında Pyongyang'ın "uluslararası barış ve güvenliği korumak için Rus yoldaşlarla ortak cephede" yer alacağını söyledi.
Belousov'un ziyareti Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol'un başkent Seul'de Savunma Bakanı Rustem Umerov liderliğindeki Ukrayna heyetiyle bir araya gelmesinden birkaç gün sonra gerçekleşti.
Yoon, Kuzey Kore'nin Ukrayna'daki savaş çabalarını desteklemek üzere Rusya'ya binlerce asker gönderdiği yönündeki haberlere karşı iki ülkenin karşı tedbirler geliştirmesi çağrısında bulundu.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve müttefikleri Kuzey Kore'nin son haftalarda Rusya'ya 10.000'den fazla asker gönderdiğini ve bu askerlerden bazılarının çatışmalara katıldığını söyledi.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un son aylarda, izolasyondan kurtulmaya ve uluslararası konumunu güçlendirmeye çalışırken Rusya ile ilişkilere öncelik verdi.
euronews