Ελληνικά
Giriş Tarihi : 13-09-2023 10:19

Θα δοθούν 2,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα απο την Ευρώπη για τις πλημμύρες

Θα δοθούν 2,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα απο την Ευρώπη για τις πλημμύρες

Στο πλευρό των Ελλήνων που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, δήλωσε πως θα σταθεί η Ευρώπη, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο.

«Πολλές επενδύσεις θα είναι απαραίτητες για να ξαναδημιουργήσουμε μετά τις καταστροφές» σημείωσε η ίδια, ενώ τόνισε πως είναι επιτακτική η άμεση «παροχή βοήθειας στους ανθρώπους».

Συμπλήρωσε δε, πως «θα είμαστε γρήγοροι και ευέλικτοι» επισημαίνοντας πως «θα κινητοποιήσουμε όλους τους όρους που μπορούμε».

Ειδικότερα, όπως είπε θα δοθούν συνολικά 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από:

  • Χρήματα από την προηγουμένη περίοδο που δεν έχουν δαπανηθεί, από το ταμείο συνοχής
  • Κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό ταμείο υποστηριξης άμεσα θα διοχετευθούν στους Έλληνες
  • Τα ταμεία της κοινής αγροτικής πολιτικής θα παίξουν σημαντικό ρόλο και θα αποκαταστήσουν δάση και αγροτικές υποδομές .
  • Χρήματα από το Ταμείο αλληλεγγύης
  • Και πόροι από το πρόγραμμα Νέα γενιά 2

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί «task force και θα ενεργοποιηθεί σε δυο μέρες για γρήγορη υποστήριξη με μέγιστη ευελιξία».

Μητσοτάκης: Η ΕΕ να δείξει μέγιστη κινητοποίηση και ευελιξία

Για εποικοδομητική συνάντηση έκανε λόγο από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Στέκεστε δίπλα στην Ελλάδα σε δύσκολες στιγμές» σημείωσε, ενώ επισήμανε την βαρύτητα της κατάστασης στη χώρα από τις δύο καταστροφές που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στη χώρα, την πυρκαγιά στον Έβρο και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Υπογράμμισε πως είναι «επείγον η ΕΕ να δείξει μέγιστη κινητοποίηση και ευελιξία», ενώ πρόθεσε πως υπάρχουν ακόμη πόροι που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να στηριχθούν οι Έλληνες πολίτες.

cnn.gr

LMLM

LM