Ελληνικά
Giriş Tarihi : 07-01-2024 12:38

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μπλίνκεν: «οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ που είναι στο καλύτερο επίπεδο»

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μπλίνκεν: «οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ που είναι στο καλύτερο επίπεδο»

Συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Άντονι Μπλίνκεν.
O πρωθυπουργός υποδέχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 6 Ιανουαρίου στην οικία του στα Χανιά τον κορυφαίο Αμερικανό διπλωμάτη και αφού είχαν μία κατ' ιδίαν συνάντηση, ακολούθησε συνάντηση εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επιβεβαιώθηκε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου τους θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός και ο κ. Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο 'Αντονι Μπλίνκεν αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή.

Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης 'Αννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

«Είχα τη χαρά να υποδεχθώ στα Χανιά τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε μια στιγμή που πιστεύω ότι η διμερής μας σχέση είναι στο καλύτερο επίπεδο. Και δεν μπορώ να σκεφτώ ένα μέρος που να συμβολίζει καλύτερα το βάθος της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης, από την Κρήτη», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Κυβερνητικές πηγές για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν: Η Ελλάδα θα λάβει σύντομα αυτά που έχουν συμφωνηθεί

Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα για το περιεχόμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Άντονι Μπλίνκεν, στα Χανιά, και τις θέσεις που εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και στη διάρκεια των δημόσιων τοποθετήσεών του, όπου, μεταξύ άλλων, επισήμανε πως δεν θυμάται ποτέ η εταιρική σχέση, η φιλία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρή.

Η Αθήνα επισημαίνει και από την πλευρά της το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, στο πλαίσιο των οποίων αναμένεται να υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

Κυβερνητικές πηγές μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση για τα F35, εκτιμούν πως «η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί».

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Μπλίνκεν συζήτησαν και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Στο επίκεντρο της ανταλλαγής απόψεων για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή για τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν και οι εξελίξεις στην Ουκρανία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να εκφράζει τις ευχαριστίες του για την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή.

Άντονι Μπλίνκεν: «Εποικοδομητική η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη», τι είπε για τη Γάζα
Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Άντονι Μπλίνκεν λίγο πριν αναχωρήσει για το Τελ Αβίβ.

Λίγη ώρα μετά το τετ α τετ των δύο ανδρών, ο κ. Μπλίνκεν σημείωσε ότι η σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα γίνεται πιο ισχυρή, ενώ αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

«Εστιάσαμε και στο τί έχουν κάνει και οι δύο χώρες, μέσω των ηγεσιών του Ερντογάν και του Μητσοτάκη, ώστε να φέρουν πιο κοντά την Ελλάδα με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης και της συνάντησης που είχαν πριν από έναν μήνα» πρόσθεσε ο κ. Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν, καθοδόν προς τη νέα του εβδομαδιαία περιοδεία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε από την Ελλάδα ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους συμμάχους τους για να δουν τι μπορεί να γίνει για την προστασία των αμάχων στη Γάζα καθώς συνεχίζεται η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ.

Παράλληλα, τόνισε πως θέλει να «εξασφαλίσει ότι η σύγκρουση (στην περιοχή) δεν θα εξαπλωθεί» όπως και ότι οι χώρες της περιοχής χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες σχέσεις για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση.

«Μία από τις πραγματικές ανησυχίες είναι τα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μητσοτάκης και Μπλίνκεν υπογράμμισαν τη δύναμη της διμερούς σχέσης
Ανακοίνωση για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη δύναμη της διμερούς σχέσης.

«Με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε σήμερα στην Κρήτη ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Υπογράμμισαν τη δύναμη της διμερούς σχέσης και την κοινή δέσμευση ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για δημοκρατία, ειρήνη και ευημερία. Συζήτησαν για τη συνεχιζόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την περιφερειακή ηγεσία της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς υποστήριξής της προς την Ουκρανία, την παροχή σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολίτες στη Γάζα και για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα μέσω της συμμετοχής της στην Επιχείρηση “Prosperity Guardian”, αναφέρει η ανακοίνωση.

dnews.gr

LMLM

LM