Ελληνικά
Giriş Tarihi : 17-05-2023 21:00

Συνελήφθη Έλληνας επιχειρηματίας στο Παρίσι – Έδινε στρατιωτικά μυστικά στη Ρωσία

Συνελήφθη Έλληνας επιχειρηματίας στο Παρίσι – Έδινε στρατιωτικά μυστικά στη Ρωσία

Ο επιχειρηματίας συνελήφθη στις 9 Μαΐου, ενώ έχει υπάρξει αίτημα για έκδοσή του στις ΗΠΑ

Τη σύλληψη Έλληνα επιχειρηματία ανακοίνωσαν οι Αμερικάνικες Αρχές με την κατηγορία ότι βοήθησε τη Ρωσία να αποκτήσει πλήθος τεχνολογικών μυστικών που σχετίζονται με τους τομείς της κβαντικής πληροφορικής και των πυρηνικών δοκιμών.

Tο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ο 59χρονος Νίκος Μπογονικολός, πρόεδρος του ομίλου «Άρατος», εταιρείας τεχνολογικών που συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ, κατηγορείται ότι σε τουλάχιστον 10 περιπτώσεις βοήθησε τη Ρωσία να αποκτήσει προηγμένες στρατιωτικές τεχνολογίες των ΗΠΑ. 

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «κατά την ενασχόλησή του ως ανάδοχος έργων του ΝΑΤΟ και συμμάχων χωρών βοηθούσε στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και στην ανάπτυξη όπλων νέας γενιάς».

Ο επιχειρηματίας έχει πλούσια δημόσια δραστηριότητα με ομιλίες σε συνέδρια και εκδηλώσεις στην Ελλάδα για θέματα τεχνολογίας και κρυπτονομισμάτων.

Συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου και κρατείται καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη και λαθρεμπορία.

Σημειώνεται ότι έχει υπάρξει αίτημα για έκδοσή του στις ΗΠΑ. Ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας άρχισε να συνεργάζεται με ένα δίκτυο εταιρειών που συνδέονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες από το 2017 και περιγράφεται ως ένας άνθρωπος με πρόσβαση σε εξελιγμένη στρατιωτική τεχνολογία την οποία μετέφερε λαθραία σε εταιρείες που συνδέονται με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας.

 

AdminAdmin