Ελληνικά
Giriş Tarihi : 12-04-2024 11:47

ΕΔΔΑ: Ιστορική απόφαση δικαιώνει ομάδα γυναικών για την προστασία του περιβάλλοντος

ΕΔΔΑ: Ιστορική απόφαση δικαιώνει ομάδα γυναικών για την προστασία του περιβάλλοντος

Είχαν προσφύγει κατά της κυβέρνησης της χώρας τους καταγγέλλοντας «την αδυναμία των ελβετικών αρχών να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής»

Μια ιστορική απόφαση ελήφθη σήμερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, υπέρ μιας ομάδας ηλικιωμένων από την Ελβετία που υποστήριξε ότι οι ανεπαρκείς προσπάθειες της κυβέρνησής τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είχαν θέσει σε κίνδυνο την ζωή τους κατά την διάρκεια κύματος καύσωνα που είχε πλήξει στο παρελθόν τη χώρα.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η αποτυχία της Βέρνης να εκπληρώσει τους προηγούμενους στόχους μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου είχε παραβιάσει ορισμένα από τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εν λόγω υπόθεση, εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο σχετικά με τον τρόπο που ορισμένα δικαστήρια αντιμετωπίζουν τις υποθέσεις για την κλιματική κρίση, τις διαφωνίες που υπάρχουν αλλά και τις παραβιάσεις στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όσον αφορά την δεύτερη και την τρίτη υπόθεση που εκδικάστηκαν σήμερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε την προσφυγή των έξι νεαρών πορτογάλων και ενός γάλλου δημάρχου οι οποίοι ζητούσαν από 32 χώρες της Ευρώπης να αναγκαστούν να πάρουν άμεσες αποφάσεις και μέτρα ενάντια στην κλιματική κρίση.

Η πρώτη υπόθεση δεν μπορεί να εφεσιβληθεί και οι άλλες δύο, αν και δεν μπορούν να εφεσιβληθούν, μπορούν να επιστραφούν προς εκδίκαση από εθνικό δικαστήριο.

https://gr.euronews.com/my-europe/2024/04/09/edda-isotiki-apofasi-dikaionei-omada-gynaikon-apo-thn-elbetia

LMLM

LM