Ελληνικά
Giriş Tarihi : 15-10-2023 19:28

Στο κόκκινο η κόντρα στην ΕΕ για την παράταση της άδειας της γλυφοσάτης

Στο κόκκινο η κόντρα στην ΕΕ για την παράταση της άδειας της γλυφοσάτης

Οι χώρες δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία ούτε για να συμφωνήσουν, ούτε για να διαφωνήσουν.

Ούτε εγκρίθηκε ούτε απορρίφθηκε. Την Παρασκευή, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια 10ετή παράταση για τη γλυφοσάτη. Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ανανέωση της άδειας για το εν λόγω ζιζανιοκτόνο μέχρι το 2033. Ωστόσο, τα 27 κράτη μέλη δεν κατάφεραν να επιτύχουν ειδική πλειοψηφία. Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο ψήφισαν κατά, ενώ η Γαλλία απείχε.

Για τις ΜΚΟ, αυτό είναι ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, καθώς τονίζουν τους κινδύνους του συγκεκριμένου προϊόντος.

«Τα στοιχεία δείχνουν όντως σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις. Τώρα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα από όσα γνωρίζαμε το 2017, διότι δεν είναι μόνο ο καρκίνος, αλλά και η νευροτοξικότητα, η πιθανότητα να διαταράξει το μικροβίωμα και κάθε ασθένεια που θα μπορούσε να συνδεθεί με αυτό, που μπορεί να αναπτυχθεί και επίσης ο αντίκτυπος στη βιοποικιλότητα», δήλωσε η Αγγελική Λυσιμάχου, PAN Europe (PAN: Pesticide Action Network).

Η Επιτροπή απαντά ωστόσο ότι έχει κάνει τις απαραίτητες αλλαγές και έχει παράσχει τις πληροφορίες που απαιτούνται για να πείσει και να καθησυχάσει τις κυβερνήσεις.

«Η πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή στα κράτη μέλη είναι μια πρόταση που ακολούθησε εκτεταμένη, εκτεταμένη επιστημονική έρευνα, έχουν αναλυθεί βουνά από μελέτες και δεδομένα. Φυσικά υπάρχουν ορισμένα κενά στην πληροφόρηση για τα δεδομένα, τα οποία έχουν καλυφθεί από την πρότασή μας, η οποία επιβάλλει μια σειρά από όρους για τη χρήση της δραστικής ουσίας της γλυφοσάτης», είπε ο Στέφαν Ντε Κεερσμέκερ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρόταση πρέπει τώρα να εξεταστεί τις επόμενες εβδομάδες από μια άλλη επιτροπή όπου θα συνεδριάσουν τα κράτη μέλη. Αλλά και εδώ το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο. Εάν επαναληφθεί το σενάριο της αναποφασιστικότητας, θα εναπόκειται στην Επιτροπή να λάβει απόφαση πριν από τις 15 Δεκεμβρίου, οπότε λήγει η ισχύουσα άδεια.

euronews

LMLM

LM