DÜNYA
Giriş Tarihi : 11-08-2023 11:20

Biden, Çin'e yapılan teknoloji yatırımlarını kısıtlayan kararnameyi imzaladı

Biden, Çin'e yapılan teknoloji yatırımlarını kısıtlayan kararnameyi imzaladı

Amerika Birleşik Devletler Başkanı Joe Biden'ın imzaladığı kararname gelişmiş bilgisayar çipleri, mikroelektronik parçalar, kuantum bilgi teknolojileri ve yapay zekayı kapsıyor

Amerika Birleşik Devletler Başkanı Joe Biden, yüksek teknoloji alanında Çin'e yapılan yatırımları engellemek ve düzenlemek için bir başkanlık kararnamesi imzaladı. Beyaz Saray'ın belirli alanları hedeflediğini açıkladığı bu hareket aynı zamanda dünyanın en büyük iki gücü arasında yoğunlaşan rekabeti de yansıtıyor.

Kararname gelişmiş bilgisayar çipleri, mikroelektronik parçalar, kuantum bilgi teknolojileri ve yapay zekayı kapsıyor. Üst düzey yetkililer, çabanın ekonomik çıkarlardan çok ulusal güvenliği koruma hedeflerinden kaynaklandığını ve kapsadığı kategorilerin kasıtlı olarak daraltıldığını söyledi. Bu sayede, Çin'in teknoloji şirketlerindeki ABD yatırımlarını askeri kapasitesini artırmak için kullanma kabiliyetini köreltmeyi ve aynı zamanda her iki ülkenin ekonomisi için hayati önem taşıyan daha geniş ticaret seviyelerini korumayı amaçlıyor.

Çin Ticaret Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, kararname ilgili "ciddi endişeleri" olduğunu ve "önlem alma hakkını saklı tuttuğunu" söyledi. Bakanlık  kararnamenin "ABD'nin her zaman savunduğu piyasa ekonomisi ve adil rekabet ilkelerinden ciddi şekilde saptığını," söyledi.

Çin'den 'teknoloji hegemonyası' cevabı

Çin Dışişleri Bakanlığı da Biden yönetimini "teknoloji hegemonyası" yürütmekle suçladı ve Washington'dan "hatalı kararını derhal geri çekmesini" istedi. Pekin'in endüstriyel gelişimi üzerine yayılan bir çatışmadaki son kısıtlamaların küresel tedarik zincirlerine zarar vereceği konusunda uyardı.

Amerika Birleşik Devletleri ve Çin arasındaki jeopolitik rekabet giderek daha da artmış görünüyor. Biden yönetimi yetkilileri, Çin'den "ayrışma" gibi bir hedefleri olmadığında ısrarcı, ancak ABD gelişmiş bilgisayar çiplerinin ihracatını sınırladı ve eski Başkan Donald Trump tarafından belirlenen genişletilmiş gümrük tarifelerini sürdürüyor. 

Çin, yanıtında ABD'yi "'ayrışma ve zincir kırma" hedefi için "risk azaltma bahanesini  kullanmakla" suçladı. 

Biden daha önce, ABD'nin Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Avrupa Birliği ile ittifaklarını yeniden canlandırmasıyla Çin ekonomisinin zorlandığını ve küresel emellerinin yumuşadığını öne sürmüştü.

Kararname kapsamında, yatırımcıların ABD hükümetine Çin ile belirli türdeki işlemler hakkında bilgi vermesi gerekecek ve bazı yatırımlara yasaklar getirilecek.

Yabancı şirketler, daha sıkı güvenlik kontrolleri ve reform vaatlerinin yerine getirilmemesi nedeniyle Çin'e olan güvenlerini kaybetti. Şi ve diğer liderlerin daha fazla ekonomik özgüven çağrısı, yatırımcıları devlet ağırlıklı ekonomide gelecekleri konusunda tedirgin etti.

Çinli araştırmacılara göre, çoğu yabancı yatırımın Çinli şirketler tarafından getirildiğine ve vergi indirimleri ve diğer avantajlar elde etmek için yabancı para kılığına girdiğine inanılıyor.euronews

LMLM

LM