DÜNYA
Giriş Tarihi : 22-02-2024 11:20

Blinken ve Lavrov, Ukrayna ve Gazze’yi görüşecek

Blinken ve Lavrov, Ukrayna ve Gazze’yi görüşecek

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un G-20 toplantıları sırasında ikili bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde dün başlayan ve bugün sona erecek G-20 dışişleri bakanları toplantısının ana gündemini Ukrayna ve Gazze’deki gelişmeler oluşturacak.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un G-20 toplantıları sırasında ikili bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.

Blinken ve Lavrov son olarak geçen yıl mart ayında Hindistan’da düzenlenen G20 dışişleri bakanları toplantısında ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

ABD yönetiminin bu toplantıların ardından iki yıldır süren Ukrayna savaşı ve Rus muhalif Aleksey Navalny'nin hapishanede ölümü dolayısıyla Moskova’ya yönelik cuma günü bir dizi yaptırımlar paketi açıklaması bekleniyor.

G-20 dönem başkanı Brezilya'nın İsrail'i soykırımla suçlaması

G-20 dönem başkanlığını Hindistan’dan devralan Brezilya’nın Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva önceki gün İsrail hükümetini Gazze'de soykırım yapmakla suçladı ve askeri eylemleri Holokost ile kıyaslamıştı. İsrail ise bu açıklamaları nedeniyle Lula'yı kınamıştı.

ABD’nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde, Cezayir tarafından sunulan ve Gazze'de acil insani ateşkes talep eden karar tasarısını dün veto etmesinin ardından, G-20 toplantısından da Gazze’de ateşkes çağrısı ihtimali ortadan kalktı.

ABD, BM’deki oylama öncesi "Hamas'ın rehineleri serbest bırakmasını gerektiren bir anlaşma olmaksızın derhal ve koşulsuz bir ateşkes talep etmek kalıcı bir barış getirmeyeceği” iddiasında bulunmuştu.

Ukrayna’daki gelişmeler Rus muhalifin ölümü

G-7’nin dışişleri bakanları, Rus muhalefet lideri Aleksey Navalny'nin cezaevinde ölümünden duydukları tepkiyi geçen hafta dile getirirken, Rusya'nın işgalinin ikinci yılı yaklaşırken Ukrayna'ya yönelik desteği yineledi.

Bu arada ABD basının aktardığına göre Blinken toplantılar çerçevesinde G-20 ortaklarıyla Haiti'deki Çok Uluslu Güvenlik Destek Misyonu'nu görüşmeyi, güvenlik ve istikrarın yeniden tesis edilmesi için Haiti halkının yaptığı yardım çağrısını görüşmeyi planlıyor.

Gündemdeki diğer konular arasında hassas mineraller ve sürdürülebilir ekonomik büyüme yer alıyor.

G-20 dönem başkanı Brezilya ise yoksullukla mücadele ve küresel ısınma konuların öncelikle toplatılarda ele alınması istiyor.

G-20 ülkeleri, küresel gayrisafi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 85'ini, küresel ticaretin yüzde 75'ini ve küresel nüfusun üçte ikisini temsil ediyor.

euronews

LMLM

LM