Ελληνικά
Giriş Tarihi : 22-12-2023 11:24

Σε μια «ιστορική» συμφωνία για το μεταναστευτικό κατέληξε η ΕΕ

Σε μια «ιστορική» συμφωνία για το μεταναστευτικό κατέληξε η ΕΕ

Ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια συζητήσεων

Σε μια ιστορική συμφωνία για την μεταναστευτική πολιτική κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια μαραθώνιων συζητήσεων.

Η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί σύντομα από τα αρμόδια Σώματα της ΕΕ.

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις αφορούσαν μια σειρά πολύπλοκων ζητημάτων και απαιτούσαν συμβιβασμούς, όπως στο θέμα της περιόδου αναμονής των μεταναστών, το φυλετικό προφίλ, τους ασυνόδευτους ανήλικους, τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης καθώς και την επιτήρηση των συνόρων.

Το Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε υπό την ηγεσία της ισπανικής προεδρίας, υπερασπίστηκε την πρόταση, τα κράτη - μέλη της ΕΕ να έχουν περισσότερα περιθώρια στην διαχείριση της μεταναστευτικής πολιτικής, όπως πιο γρήγορες διαδικασίες για τους αιτούντες άσυλο.

Ειδικότερα, η ισπανική προεδρία αναφέρει με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ: «Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχαν σημαντική πρόοδο στη μεταρρύθμιση για τη βελτίωση του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ. Επετεύχθη πολιτική συμφωνία για τους πέντε φακέλους του νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».

Την ίδια ώρα το Ευρωκοινοβούλιο πίεσε για πιο αυστηρές διατάξεις που αφορούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών.

Μέσα από πέντε σημαντικές θέσεις, η ΕΕ καλείται να επικυρώσει τους κανόνες για την αποδοχή των μεταναστών, την διαχείρισή τους και την μετεγκατάσταση όπου και όταν αυτό απαιτείται.

euronews

LMLM

LM