Türkiye
Giriş Tarihi : 26-10-2023 11:10   Güncelleme : 26-10-2023 11:30

Erdoğan'ın İsrail'e çağrısı dünyada geniş yankı buldu!

Erdoğan'ın İsrail'e çağrısı dünyada geniş yankı buldu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, TBMM'de düzenlenen AK Parti grup toplantısında İsrail'e yapmış olduğu çağrı dünyada geniş yankı buldu. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki gösteren Erdoğan, "Son yaptıkları toplantıda bir araya gelip tüm batı Hamas'ı bir terör örgütü olarak görüyor. İsrail sen bir örgüt olabilirsin çünkü bu batının sana borcu çok ama Türkiye'nin sana borcu yok." dedi. İsrail ziyaretini iptal ettiğini duyuran Erdoğan'ın Hamas'ın bir terör örgütü değil kurtuluş grubu olduğunu söylemesi, The Telegraph'tan Haaretz'e, Yediot Ahronot'tan The Guardian'a, Al Jazeera'den Maariv'e uluslararası medyada anında yankı buldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Gazze'de yürüttüğü kanlı savaşın on sekizinci gününde en sert tepkiyi gösterdi, "Batı'nın sana borcu çok ama Türkiye'nin sana borcu yok" dedi.

Hamas'ın bir terör örgütü değil topraklarını korumak için savaşan bir kurtuluş grubu olduğunu belirten Erdoğan, ayrıca İsrail'e yapacağı ziyareti de iptal ettiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın televizyonlar tarafından canlı yayınlanan açıklamaları anında dünyada 'son dakika' oldu, uluslararası haber ajansları 'acil' koduyla bildirim geçti.

Rehineler için ABD-İsrail ortaklığında iki aşamalı plan
Rehineler için ABD-İsrail ortaklığında iki aşamalı plan
AFP haber ajansı 'Erdoğan Hamas militanlarının toprakları için savaşan kurtarıcılar olduğunu söylüyor', 'Erdoğan İsrail'e ziyaret planını iptal ediyor' cümlelerini 'son dakika' olarak servis etti.

İngiliz The Telegraph gazetesi, 'Erdoğan, planlanan İsrail ziyaretini iptal etti' başlığını seçti, Erdoğan'ın iptal gerekçesi olarak Gazze'deki insanlık dışı savaşı dile getirdiğini yazdı. Telegraph ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı toprakları için savaşan kurtarıcılar olarak gördüğünü de ekledi.

Gazze'deki durum nedeniyle Erdoğan'ın İsrail ziyaretini iptal ettiğini aktaran Al Jazeera, Türk liderin Hamas'ın bir terör örgütü değil kurtuluş grubu olduğunu söylediğini de sayfasına taşıdı.

The Guardian gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın acil ateşkes çağrısında bulunduğunu kaydedip Türkiye'nin gerekli tüm siyasi, diplomatik ve askeri önlemleri kullanmaya devam edeceğini aktardı.


Cumhurbaşkanı'nın "Hamas bir terör örgütü değil" dediğini belirten The Guardian, Erdoğan'ın sözlerinin İsrail kamuoyunu alevlendirebileceği yorumunu yaptı. Gazete, Erdoğan'ın daha önce planlanan İsrail ziyaretini de iptal ettiğini de öne çıkardı.

İsrail'in Haaretz gazetesi canlı blog'unda 'Erdoğan: Hamas topraklarını korumak için savaşan bir kurtuluş örgütüdür, İsrail'e gitmeyeceğim' ifadesine yer verdi. İsrail'den bir başka gazete Yediot Ahronot, 'Erdoğan: Hamas terörist değil, özgürlük savaşçısı' başlığını tercih etti.

İsrail'in Maariv gazetesi ise, 'son dakika' koduyla girdiği haberde 'Erdoğan: Hamas bir terör örgütü değil, kendi toprakları için savaşan bir örgüt' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı. Maariv, Erdoğan'ın İsrail devletiyle bir probleminin olmadığını, İsrail'in uyguladığı politikalarla sorunu olduğunu ekledi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 12 bin tondan fazla patlayıcı kullandığı, bunun da yaklaşık bir atom bombasının gücüne eşit olduğu belirtildi. 12 bin tondan fazla patlayıcının kullanıldığı Gazze şehri dünyanın gözü önünde yok oluyor. Sıcak bölgeden insanlık adına utanç verici fotoğraflar gelmeyi de sürdürüyor. Dünyanın gözü 7 Ekim Cumartesi günü Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonu sonrasında başlayan İsrail-Hamas çatışmasında. İsrail, günlerdir Gazze'nin üzerine bombalar yağdırıyor. İşte neredeyse tamamen harabeye dönen Gazze'den çarpıcı fotoğraflar
Gazze’deki hükümetin medya ofisi, 7 Ekim’den bu yana bölgenin 12 bin ton patlayıcı ile vurulduğunu açıkladı. Açıklamada, bahsi geçen patlayıcıların toplam gücünün 2’nci Dünya Savaşı’nın son aşamasında ABD tarafından Hiroşima’ya atılan atom bombasına eşdeğer olduğu vurgulandı.

BİNALARIN YARISI YIKILDI
Gazze’deki konutların yarısına denk gelen 183 binden fazla evin zarar gördüğü belirtilen açıklamada, kilometrekareye 33 ton bomba düştüğü aktarıldı. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırıları nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 6 bin 546’ya yükseldiğini, 17 bin 439 kişinin de yaralandığını duyurdu.
 

1.4 MİLYON KİŞİ EVİNDEN OLDU
Bölgede yaşayan 2.2 milyon nüfusun 1.4 milyonu İsrail’in 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler’in (BM) açıklamasına göre, acil sığınma alanı olarak kullanılan ve çoğu okul binası olan yaklaşık 150 kampa, 590 binden fazla kişi sığındı.
Açıklamada, bu yerlerde kapasitenin iki katı kadar nüfusun yaşamaya çalıştığı belirtildi. BM, İsrail’in yakıt girişine izin vermemesi nedeniyle kamplardaki hizmetlerinin durmak zorunda kalabileceği uyarısında bulundu.
 

ATOM BOMBASI GÜCÜNDE
İkinci Dünya Savaşı’nın son döneminde, 6 Ağustos 1945 tarihinde, ABD dünyada saldırı amacıyla kullanılan ilk atom bombası olan “Little Boy”u Japonya’nın Hiroşima şehrine atmıştı. “Little Boy” adlı nükleer bomba, 18 kiloton TNT (Trinitrotoluen) patlayıcıya, 9 Ağustos tarihinde yine ABD tarafından Japonya’nın Nagasaki şehrine atılan “Fat Man” adlı atom bombası ise 22 kiloton TNT patlayıcıya eşdeğer güçteydi. Bombalar Hiroşima’da 145 bin, Nagazaki’de ise 45 bin kişinin ölümüne ve on binlerce kişinin de sakat kalmasına neden oldu.

YAKIT VE ELEKTRİK GELMEZSE BEBEKLER 5 DAKİKADA ÖLEBİLİR
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) tarafından, Gazze’nin yakıtının dün itibarıyla tükeneceği ve hiçbir yardım faaliyetine devam edemeyecekleri uyarısı yapıldı. Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşre el-Kudra, El Cezire’ye yaptığı açıklamada, hastanelerde ölüm riskiyle karşı karşıya olan 7 bin hasta ve yaralı Filistinli’nin olduğunu söyledi.
 

SONUMUZ FELAKET
Gazze’deki hastanelerin yerinden edilenler için sığınaklara dönüştüğünü belirten Kudra, sağlık görevlileri ve yetkililerin derhal ve acil olarak tıbbi yardım ve yakıt girişinin yapılmasını talep ettiklerini vurguladı. Şifa Hastanesi’ndeki doktorlar ise elektrik kesilirse 130 prematüre bebeğin 5 dakika içinde ölebileceği konusunda uyarıda bulundu.

UNICEF: VİCDAN LEKESİ
BM Çocuk Fonu UNICEF’in Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Adele Khodr, İsrail’in saldırılarında en az 2.360 çocuğun hayatını kaybettiğini belirtti. “Gazze Şeridi’ndeki durum kolektif vicdanımızda giderek büyüyen bir leke oluşturuyor” diyen Khodr, “Çocukların ölüm ve yaralanma oranı tek kelimeyle sarsıcı” ifadesini kullandı.

CANLI YAYINDAYKEN EŞİ VE ÇOCUKLARI ÖLDÜ
İsrail’in Gazze’ye dün düzenlediği saldırıda, Al-Jazeera televizyonunun muhabiri Vail el-Dahduh’un eşi, oğlu ve kızı da dahil olmak üzere ailesinden çok sayıda kişi öldü. Meslektaşları, Vali el-Dahduh’un, ailesinin İsrail ordusunun düzenlediği saldırıda öldükleri haberini canlı yayında aldığını söylediler.

cnnturk

LMLM

LM