Ελληνικά
Giriş Tarihi : 29-01-2024 11:53

Αγορά μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ / Το κόστος, τα «δώρα», οι αντιδράσεις και τα ερωτήματα

Αγορά μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ / Το κόστος, τα «δώρα», οι αντιδράσεις και τα ερωτήματα

Σοβαρότατα είναι τα ερωτήματα που γεννώνται πίσω από τις πανηγυρικές ανακοινώσεις για την έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της πώλησης των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα και των F-16 στην Τουρκία.

Καταρχάς, αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος για την αγορά των μαχητικών αναμένεται να αγγίξει τα 9 δισ. δολάρια στη χώρα μας, γεγονός που παρέλειψε ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του, ενώ υποστήριξε ότι συνοδεύεται από την ταυτόχρονη παραχώρηση πακέτου δωρεάν στρατιωτικού υλικού από το αμερικανικό απόθεμα. Το πακέτο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέει η κυβέρνηση, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

τέσσερις φρεγάτες LCS
δύο μεταγωγικά C-130
60 θωρακισμένα οχήματα μάχης
περιπολικά πλοία
Παρά τους ισχυρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «η Ελλάδα αποκτά και εντελώς δωρεάν ένα πολύ μεγάλο πακέτο εξοπλισμών», η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Κι αυτό γιατί επιβαρύνονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με το κόστος αναβάθμισης, συντήρησης και υποστήριξης των υλικών, τα οποία συνήθως έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης.

Ενδεικτική είναι η σχετική απάντηση που έδωσε πρόσφατα στο Κογκρέσο ο αρχηγός του Αμερικανικού Ναυτικού, ο οποίος απέκλεισε την δυνατότητα αναβάθμισης τους καθ’ όσον δεν θεωρήθηκε συμφέρουσα για το αμερικανικό ναυτικό.

Επίσης, δεν φαίνεται να υπάρχει η παραμικρή διασφάλιση ότι τα F-16 που παίρνει η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Ακόμη και από τις πηγές του Μαξίμου δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά σε όρους και εγγυήσεις των ΗΠΑ για τα τουρκικά F16.

Τα «ανταλλάγματα» και η Ουκρανία
Επιπλέον σοβαρές είναι οι «σκιές» που δημιουργούνται αναφορικά με τα «ανταλλάγματα» που δόθηκαν από την ελληνική πλευρά προς την Ουάσιγκτον για την αγορά του πολεμικού υλικού.

Μάλιστα κάποια από τα «ανταλλάγματα» περιγράφονται στην επιστολή που έστειλε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Πέρα από τη στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την οποία γίνεται λόγος, επισημαίνοντας πως «είναι απαραίτητη προκειμένου να προαχθεί η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια», ο αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρει χαρακτηριστικά πως η ελληνοαμερικανική συνεργασία επεκτείνεται σε έξι άξονες.

Μεταξύ αυτών και το «κεφάλαιο» Ουκρανία, το οποίο οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν σε προτεραιότητα. Στην επιστολή αναφέρεται, αρχικά, πως στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 ολοκληρώθηκε η διαδικασία γνωστοποίησης στο Κογκρέσο όσον αφορά επιχορήγηση ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα για αμυντικές προμήθειες, με τη διαδικασία της Χρηματοδότησης Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων (Foreign Military Financing, FMF), προκειμένου να ενθαρρυνθεί κρίσιμη στήριξη προς την Ουκρανία. Στις 24 Οκτωβρίου 2023 οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολόγισαν για την Ελλάδα επιπλέον 30 εκατομμύρια δολάρια με τη διαδικασία της FMF, ώστε να ενθαρρύνουν περαιτέρω δωρεές.

Σε άλλο σημείο, δε, ο Άντονι Μπλίνκεν επισημαίνει: «Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία, και εκκρεμούσας της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων ύψους μέχρι 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα».

Σημειωτέον, πως έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει, προ διετίας σχεδόν, η αποστολή τεθωρακισμένων από την Ελλάδα στην Ουκρανία, θέμα το οποίο είχε κάνει γνωστό ο Γερμανός καγκελάριος και όχι η ελληνική πλευρά. Ρωσικά ΜΜΕ, τότε, άφηναν αιχμές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας ότι βάζει σε προτεραιότητα τις καλές σχέσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Δημήτρη Μάντζο να τονίζει μιλώντας στην ΕΡΑ πως «θα πρέπει να υπάρχει ένας μακροπρόθεσμος, πενταετής σχεδιασμός για τους εξοπλισμούς, όπως επιτάσσει ο νόμος που ισχύει από το 2021. Να μη μαθαίνουμε για τους εξοπλισμούς από τα αποκόμματα των εφημερίδων. Διότι, πριν τις γιορτές, είδαμε διαρροές για αλλαγή του αμυντικού δόγματος και του εξοπλιστικού μας προγράμματος. Καλό είναι στην επιτροπή εξοπλιστικών, μέσα στο προστατευμένο περιβάλλον της Βουλής, να υπάρχει ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων όπως ορίζει ο Νόμος».

Η πώληση F-16 στην Τουρκία «επιβεβαιώνει τον φόβο μας ότι η Τουρκία συνεχίζει ένα παζάρι με τη Δύση που αποβαίνει προς όφελός της. Αναρωτιέμαι πώς μπορεί η χώρα μας να λάβει εγγυήσεις ότι αυτά τα όπλα και κυρίως τα αεροπλάνα δεν θα χρησιμοποιηθούν, σε ένα απευκταίο σενάριο εμπλοκής, εναντίον της χώρας μας. Είναι υπέρμετρα αισιόδοξο και σίγουρα παρακινδυνευμένο να υπολογίζουμε σε τέτοιες εγγυήσεις από την πλευρά της Τουρκικής Δημοκρατίας», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας «αναγκαίες αλλά επισφαλείς τις εγγυήσεις από την πλευρά της Τουρκίας».

«Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ως χώρα είναι ότι ο δικός μας προνομιακός χώρος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ενίσχυση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ είναι μονόδρομος, συμπληρωματικά και εξισορροπητικά προς το ΝΑΤΟ, ιδίως σε ενδεχόμενο επανεκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ. Άρα, θεωρούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύσει στην ευρωπαϊκή προοπτική», καταλήγει ο Δημήτρης Μάντζος.

* κάνοντας εγγραφή στο newsletter συμφωνείτε με τους όρους χρήσης της υπηρεσίας Moosend
Επικριτική στάση απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς κρατά και το ΚΚΕ, που αναφέρει πως «το νέο εξοπλιστικό πακέτο από τις ΗΠΑ δεν έχει σχέση ούτε με την άμυνα ούτε με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως υποκριτικά ισχυρίζεται ο κύριος Μητσοτάκης».

Κατηγορεί την κυβέρνηση πως «υπηρετεί τη συμμετοχή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και πολέμους στην περιοχή και την υποδαύλιση της κούρσας εξοπλισμών με την Τουρκία που την πληρώνουν οι λαοί».

tvxs.gr

LMLM

LM