GÜNCEL
Giriş Tarihi : 11-09-2023 12:22

Fas'taki depremde son durum

Fas'taki depremde son durum

Fas’ta cuma gecesi 7 büyüklüğünde yaşanan depremin ardından başlayan arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 122'ye, yaralıların sayısı 2 bin 421'e yükseldi. Fas Adalet Bakanı Abdüllatif Vehbi, ülkesindeki birçok köyün tamamen yok olduğunu belirtti. Bununla birlikte, ülkede birbirinden uzak bölgelerdeki farklı noktalarda geniş alana yayılan seyrek yıkımlardan dolayı arama kurtarma çalışmalarında aksaklıklar yaşanıyor.

Vehbi, ülkenin güneybatısındaki Tarudant kentinde bazıları tarihi olan çok sayıda eski mahallenin ciddi şekilde hasar gördüğüne dikkati çekerek, yetkililerin depremden etkilenen bölgelerde evlerine dönemeyen bölge sakinlerini barındırmak için çalıştığını kaydetti. Önceliklerinin temel hizmetleri sağlamaya çalışmak olduğunu vurgulayan Vehbi, deprem nedeniyle kapanan Tarudant kenti çevresindeki yerleşim yerlerine uzanan yolları açma çalışmalarının da sürdüğünü aktardı.

Ülkede birçok kentte yıkıma neden olan depremde, şimdiye kadar iki binin üzerinde kişi hayatını kaybetti.

Bununla birlikte, Fas'ta meydana gelen depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 122'ye, yaralıların sayısı ise 2 bin 421'e yükseldi.

Merkez üssü El-Huz’a 30 km mesafede olan Amezmiz kentinde devam eden arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarına bölge kentlerden gelen gönüllüler ve bölge halkı katılıyor.

 

Deprem, turistik şehir Marakeş'te çok sayıda tarihi binayı da yıktı. 12. Yüzyıldan kalma bir cami de yerle bir oldu. Büyükşehirlerde birkaç tarihi eserin ve eski binanın yıkıldığı depremde, en büyük yıkım ise kırsalda gerçekleşti.

Birbirinden uzak bölgelerdeki farklı noktalarda geniş alana yayılan seyrek yıkımlardan dolayı arama kurtarma çalışmalarında aksaklıklar yaşanıyor.

Depremin yaşandığı kentlerde yaşam bir taraftan normal seyrinde devam ederken bir taraftan da depremzedeler zarar gören evlerinden eşyalarını çıkarmaya çalışıyor.

Sivil savunma ekiplerinin bölgeyi boşaltma çabalarının pek etkili olmadığı gözleniyor.

EN ÇOK ZARARI ESKİ YAPILAR GÖRDÜ

Bölgedeki eski camilerin arasında yer alan Amezmiz’deki Mescid el-Atik’in minaresinin üst kısmı tamamen yıkılırken, duvarlarında derin çatlaklar oluştu.

Genelde eski yapıların etkilendiği depremde, birçok şehirde tarihi eserler de zarar gördü.

Zarar gören eserlerin arasında 12 yüzyılda inşa edilen Marakeş yakınlarındaki Mescid el-Azam da bulunuyor.

Mescid el-Azam UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.
 

FAS'TA 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

Fas'ta 8 Eylül'de gece yerel saatle 23.10'da merkez üssü Marakeş kentine bağlı El-Huz bölgesi olan 7 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.

Depremin, başkent Rabat başta olmak üzere Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerini de etkilediği belirtilmişti.

Fas İçişleri Bakanlığı, depremde şu ana kadar 2 bin 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 59 kişinin de yaralandığını açıklamıştı. Son gelen rakamlarda ise ölü ve yaralıların sayısının arttığı görüldü.

Uluslararası toplum da Fas'a yardım elini uzattı. Birçok ülkeden Fas yönetimine destek çağrısı geldi.

Yardım koordinasyonunun sağlanması amacıyla İspanya, İngiltere, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden yapılan yardım teklifi kabul edildi.

İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, bu ülkelerden gelen ekipler dün Fas'a ulaştı.

Oluşabilecek yeni ihtiyaçlardan sonra diğer ülkelerin yardım tekliflerinin de kabul edileceği aktarıldı.

Dünya Sağlık Örgütü, depremde 300 binden fazla kişinin etkilendiğini duyurdu.

Ülkede 1960'taki 5,8'lik depremde en az 12 bin kişi ölmüştü.

NTV

LMLM

LM