ORTADOĞU
Giriş Tarihi : 01-03-2024 11:59

Gazze'de yardım konvoyuna ulaşmaya çalışan en az 112 Filistinli hayatını kaybetti

Gazze'de yardım konvoyuna ulaşmaya çalışan en az 112 Filistinli hayatını kaybetti

Gazze'nin kuzeyinde bir yardım konvoyuna ulaşmaya çalışan Filistinlilerden en az 112'si hayatını kaybetti, 760'ı da yaralandı. İsrail ordusu, askerlerinin ve tanklarının uyarı ateşi açtığını ancak konvoyu vurmadığını açıkladı. İsrail'e göre, hayatını kaybedenlerin çoğu izdiham sonucu öldü ya konvoydaki kamyonlar tarafından arbedede ezildi. Bazı Filistinliler ise İsrail askerlerinin doğrudan konvoydakilere ateş açtığını söyledi.

Türkiye “İsrail, Nabulsi meydanındaki Filistinlileri öldürerek, işlemekte olduğu insanlığa karşı suçlara bir yenisini eklemiştir" diyerek İsrail'e sert tepki gösterdi.

ABD ise Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin İsrail'i suçlayan bir açıklama yapmasını önledi. Konsey'in diğer 14 üyesi kapalı oturumda İsrail'in suçlandığı bir açıklama yapılmasını desteklemişti.

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, yardım konnvoyunda yaşananların henüz netleşmediğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gazze'de yaşananların "kabul edilemez" olduğunu söyledi. Borrell, "Yaşananlar beni dehşete düşürdü" dedi.

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro ise İsrail'e tepki göstererek bu ülkeden silah alımını askıya aldıklarını duyurdu.

 

Yardım konvoyunda neler yaşandı?

Perşembe günkü olay, İsrail askeri kontrol noktasının ilerisinde, kıyı şeridi boyunca uzanan Raşid Caddesi üzerinde meydana geldi. Filistinli kaynaklar olayın gerçekleştiği yeri Gazze kentinin güneybatı ucundaki Nabulsi kavşağı olarak verdi.

Birkaç yüz metre uzunluğunda olması muhtemel 18-30 arası yardım kamyonundan oluşan bir konvoy kontrol noktasından geçerek kuzeye doğru ilerliyordu.

Kısa süre sonra, son kamyon kontrol noktasının sadece 70 metre kuzeyindeyken, çoğunluğu yardımın gelmesini beklemek üzere yakınlarda kamp kurmuş olan Filistinliler, konvoya doğru hareket etti.

İsrail Ordu Sözcüsü Yarbay Peter Lerner, kontrol noktasına yaklaşan bazı sivillerin uyarı ateşine aldırış etmediğini söyledi. Lerner, bazı sivillerin tehdit oluşturduğundan endişelenen askerlerin “sınırlı bir yanıt” olarak yaklaşanlara ateş açtığını söyledi.

BBC'nin konuştuğu Filistinli bir görgü tanığı sivillerin kontrol noktasına yaklaştığını doğrulamadı; insanların sadece yaklaşık 70 metre uzakta olduğunu söyledi.

Kalabalığın konvoya hücum etmesi ve kontrol noktasından makineli tüfeklerle ateş açılmasıyla birlikte panik yaşandığı anlaşılıyor.

Bazılarına çok sayıda insanın tutunduğu kamyonlar ilerlemeye çalıştı.

Filistinli tanık, hayatını kaybeden insanların birçoğunun İsrail'in açtığı ateşten değil, kamyonların insanları ezmesinden dolayı öldüğünü söyledi.

Gazze'de Hamas’ın kontrolündeki Sağlık Bakanlığı'nın sözcüsü Eşref El Kudra, olayda hayatını kaybedenlerin sayısının 112'ye, yaralı sayısını da 760'a yükseldiğini açıkladı.

İsrail ordusu tarafından yayımlanan havadan çekilen görüntülerde kamyonların üzerinde ve çevresinde binlerce kişi görülüyor. Sosyal medyada yayımlanan ve olay sonrasına ait videolarda ise bazı cesetlerin boşalmış yardım kamyonlarına ve eşek arabalarına yüklendiği görülüyor.

Gazze Sağlık Bakanlığı "katliam" olarak nitelendirdiği olaydan İsrail'i sorumlu tuttu. ABD Başkanı Joe Biden ise yaşananların ateşkes sağlama çabalarını zorlaştıracağı yönündeki endişesini dile getirdi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "İsrail, Nabulsi Meydanı'ndaki Filistinlileri öldürerek, işlemekte olduğu insanlığa karşı suçlara bir yenisini eklemiştir. İsrail’in, yardım kuyruğundaki masum sivilleri hedef alması, Filistin halkını bilinçli ve toplu olarak yok etmeyi hedeflediğinin delilidir” denildi.

 

Bu makalede Twitter içeriği bulunmaktadır. Çerez ve diğer teknolojileri kullanıyor olabilirler, bilgisayarınıza herhangi bir şey yüklenmeden önce sizin rızanızı alırız. İzin vermeden önce çerez politikasını okumak ve gizlilik politikasına göz atmak isteyebilirsiniz. Bu içeriğe ulaşmak için lütfen "kabul et ve devam et" seçeneğine tıklayın.

Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El Kudra, durumu kritik ya da ağır olan onlarca yaralının Gazze’deki Şifa Hastanesi'ne getirildiğini söyledi.

İsrail saldırıları nedeniyle hastanelerin birçoğu ya kısıtlı kapasiteyle çalışabiliyor ya da tamamen çalışamaz durumda. Buna atıfta bulunan El Kudra, sağlık görevlilerin yoğunluk ve yaralıların durumlarındaki ciddiyet nedeniyle başa çıkmakta çok zorlandığını söyledi.

BBC’nin konuştuğu ve hastanede, ölen arkadaşının cesedini kucaklayan Tamer Shinbari isimli bir kişi, Cibaliye'deki okullarda barınan ailesi için bir torba un almak umuduyla Nabulsi kavşağına gittiğini söyledi.

Shinbari, İsrail askerlerinin ateş açtığını ve “yardım kamyonunun yerde olanların üzerinden geçtiğini” belirtti.

Kuzeydeki Beit Lahia kasabasında bulunan Kamal Adwan Hastanesi’nin direktörü Hussam Abu Safieyah, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada 10 kişinin cesedinin ve onlarca yaralının görev yaptığı hastaneye getirildiğini kaydetti.

Cibaliye'deki Avda Hastanesi'nin direktör yardımcısı ise Associated Press haber ajansına, çoğu vurulmuş 161 yaralıyı aldıklarını söyledi.

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, "Her sivil kayıp bir trajedidir" ifadeleri yer aldı. Açıklamada şöyle denildi:

"Çok zor koşullara rağmen Gazze Şeridi'ndeki sivillere insani yardım ulaştırılmasını kolaylaştırmak için çalışmaya devam ediyoruz. Yardımların ihtiyacı olanlara ulaştırılması için daha iyi çözümler bulmaya çalışmak amacıyla bu zor olaydan ders çıkaracağız."

Ancak gerek Hamas ve gerekse de Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, "korkunç bir katliam" olarak nitelendirdikleri olaydan İsrail güçlerini sorumlu tuttu.

BM Genel Sekreteri António Guterres'in sözcüsü de olayı "kınadığını" söyledi.

BM'nin Gazze'nin kuzeyine bir haftandan uzun bir süredir yardım ulaştıramadığı açıklandı.

Üst düzey bir BM yardım yetkilisi, Salı günü BM Güvenlik Konseyi’ne yaptığı uyarıda, Gazze'de en az 576 bin kişinin "kıtlıktan bir adım uzakta" olduğunu ve harekete geçilmezse kıtlığın yaygın bir şekilde görülmesinin “kaçınılmaz” olabileceğini söylemişti.

 

Gazze Sağlık Bakanlığı, olaydan saatler önce Gazze’de 21 bini çocuk ve kadın olmak üzere 30 binden fazla kişinin İsrail saldırılarında hayatını kaybettiğini açıkladı.

Bakanlığa göre son dört ay içinde 7 bin kişi de kayıp olarak bildirildi ve 70 bin 450 kişi de yaralandı.

BM Filistinli Mülteciler Ajansı (UNRWA) Başkanı Philippe Lazzarini BBC'ye yaptığı açıklamada, "Bu son derece şoke edici çünkü yaralananların ve kayıpların sayısını da eklediğinizde 100 binden fazla insan ediyor. Bu da nüfusun yüzde 5'ine tekabül ediyor" dedi.

BM’ye göre Gazze’nin kuzeyinde 300 binden fazla kişi gıda ve temiz içme suyu sıkıntısı yaşıyor, nüfusun dörtte biri de "kıtlığın eşiğinde."

Hamas’ın İsrail’e yönelik 7 Ekim’deki saldırılarında yaklaşık 1200 kişi hayatını kaybetmiş, 253 kişi de rehin alınmıştı. İsrail ordusu da bunun üzerine Gazze’ye büyük bir yıkıma sebep olan saldırılar başlattı.

BBC

LMLM

LM