DÜNYA
Giriş Tarihi : 26-12-2023 13:52

İran, ABD'nin kimyasal yüklü tankeri hedef aldığı iddiasını yalanladı

İran, ABD'nin kimyasal yüklü tankeri hedef aldığı iddiasını yalanladı

İran Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Hint Okyanusu’nda seyir halindeki kimyasal yüklü bir tankerin, İran’dan fırlatılan saldırı dronu ile vurulduğu yönündeki iddiasını yalanladı. Tahran, Washington'ın bu iddialarla Gazze savaşındaki rolünü örtbas etmeye çalıştığını belirterek karşı suçlamada bulundu.

İran, ABD'nin, Hint Okyanusu’ndaki kimyasal yüklü bir tankerin, İran’dan fırlatılan bir dronla vurulduğu yönündeki suçlamasını yalanladı. 

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı (Pentagon), dün (24 Aralık) yaptığı açıklama ile Hint Okyanusu’nda seyir halinde olan kimyasal yüklü bir tankerin, İran’dan fırlatılan bir saldırı dronuyla vurulduğu iddiasında bulunmuştu. 

Pentagon’dan yapılan açıklamada, "Liberya bandıralı, Japonlara ait ve Hollanda tarafından işletilen Chem Pluto adlı kimyasal tanker gemisi, Hint Okyanusu'nda, sahilin 200 deniz mili açığında (370 km) vuruldu" denilmişti. 

Açıklamanın devamında, saldırının İran'dan fırlatılan tek yönlü taarruz dronu ile yapıldığı ve olayda herhangi bir can kaybı olmadığı, tankerde çıkan yangının söndürüldüğü belirtilmişti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani ise düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, "(ABD'nin) bu tekrarlanan suçlamaları temelsiz olduğu için reddediyoruz." ifadesini kullandı. 

Kenani ayrıca, "ABD son iki aydır İran'a bitmek bilmeyen suçlamalarda bulunuyor. Zira İsrail rejiminin Gazze'ye yönelik savaşının başlatılması ve sürdürülmesinden birinci derecede sorumlu olan tarafı kendileridir. ABD'liler iddiaları gündeme getirerek psikolojik projeksiyon yapmak, Gazze'de ABD öncülüğünde işlenen suçları örtbas etmek ve açık siyasi hedefler gütmek amacıyla ortaya atıyorlar." diye konuştu. 

Kenani, ABD'nin, Gazze savaşındaki rolü nedeniyle yöneltilen suçlamalarla yüzleşmesi gerektiğini de dile getirdi. 

İsrail'in Gazze'de yürüttüğü savaşa yönelik de sert ifadeler kullanan Kenani, "Siyonist rejimin Noel arifesinde gerçekleştirdiği vahşetin dehşet verici görüntüleri, işgalci varlığın ilahi, dini ve uluslararası ilkelerin hiçbirine bağlı olmadığı gerçeğini gözler önüne seriyor." dedi.

Devlet medyasına göre İran donanması, İsrail'in Gazze'yi bombalamaya başlaması sonrası deniz yollarına yönelik saldırıların arttığı bir dönemde, 1,000 km menzilli seyir füzeleri ve keşif helikopterlerini teslim almıştı. 

İngiltere merkezli deniz güvenlik şirketi Ambrey'den saldırıya uğrayan tankerle ilgili yapılan açıklamada, bu tankerin Suudi Arabistan’dan hareketle Hindistan’a gittiği ve İsrail ile bağı olduğu açıklanmıştı.

euronews

LMLM

LM