ORTADOĞU
Giriş Tarihi : 04-01-2024 11:51   Güncelleme : 04-01-2024 20:13

İran'da meydana gelen iki patlamada 103 kişi hayatını kaybetti

İran'da meydana gelen iki patlamada 103 kişi hayatını kaybetti

İran'da Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesinin dördüncü yılında, Süleymani'nin mezarı yakınında düzenlenen tören sırasında art arda iki patlama meydana geldi.

İran İçişleri Bakanlığı patlamalarda 103 kişinin hayatını kaybettiğini, 200 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Ülkede daha önce hiç bu kadar can kaybına yol açan patlamalar görülmemişti.

Kirman vilayetindeki patlamalar sonrası İran'da bugün ulusal yas ilan edildi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de bugün Türkiye'ye yapmayı planladığı geziyi iptal etti.

Kirman Vali Yardımcısı patlamaları "terör saldırısı" olarak niteledi.

İran, daha önce IŞİD gibi örgütlerin hedefi olmuştu.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, "sert bir yanıt" verileceğini söyledi. Hamaney, "İran'ın şeytani ve suça bulaşmış düşmanları yine bir felakete neden oldu ve Kirman'da çok sayıda insanın şehit olmasına yol açtı. Allah'ın izniyle bu felaketin bedeli büyük olacak" dedi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, patlamalar sonrası, "Siyonist rejimi uyarıyorum, hiç şüpheniz olmasın, bu suç ve işlediğiniz diğer suçlar için bedel ödeyeceksiniz, çok pişman olacaksınız" demişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada "ABD'nin saldırılarda hiçbir şekilde dahli olmadığını, İsrail'in de bir payı olduğuna inanmak için hiçbir neden olmadığını" aktardı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby de "İsrail'in patlamaların arkasında olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını" söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, X hesabından yaptığı açıklamada, "İran’ın Kirman eyaletinde gerçekleştirilen menfur terör saldırılarından derin üzüntü duyduk. Saldırılarda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Dost ve kardeş İran halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum" dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da başsağlığı mesajı yayımladı. Bakanlığın açıklamasında, “İran’ın Kirman şehrinde düzenlenen terör eylemi sonucunda çok sayıda can kaybı ve yaralanma meydana geldiği üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu menfur terör saldırısını en güçlü şekilde kınıyor; dost ve kardeş İran halkına ve hükümetine başsağlığı, saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz” denildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e yazdığı başsağlığı mektubunda, “Mezarlığı ziyaret eden barışçıl insanları öldürmek zalimliği ve alaycılığı açısından şoke edici” dedi.

Mezarlık ve cami çevresi Süleymani'nin öldürülmesinin dördüncü yılı nedeniyle kalabalıktı.

Kasım Süleymani, 3 Ocak 2020'de Irak'ın başkenti Bağdat'ta ABD güçlerince düzenlenen hava saldırısında öldürülmüştü.

İran'ın Orta Doğu politikasının mimarı olarak görülen Süleymani, dini lider Ayetullah Ali Hamaney'den sonra ülkenin en güçlü insanı olarak görülüyordu.

BBC

LMLM

LM