ORTADOĞU
Giriş Tarihi : 03-12-2023 23:08   Güncelleme : 03-12-2023 23:15

İsrail Gazze'nin güneyini bombalıyor, BM'ye göre her beş kişiden dördü yerinden edildi

İsrail Gazze'nin güneyini bombalıyor, BM'ye göre her beş kişiden dördü yerinden edildi

İsrail, Gazze'nin güneyini bombalamaya devam ediyor

Gazze'den gelen günün ilk gelişmeleri, İsrail uçaklarının güneydeki Han Yunus çevresini bombalamaya devam ettiği yönünde.

Hamas ile İsrail arasındaki ateşkesin sona ermesinin üçüncü günündeki ilk gelişmelere bakalım:

  • İsrail ordusu saldırılarının odağını güney bölgelerine çevirdi. Burada, kuzeyden göç eden binlerce Filistinli bulunuyor. İsrail Hamas liderlerinin de burada Filistinlilerin arasında saklandığını iddia ediyor.
  • Dün Han Yunus sakinleri, şimdiye kadarki en ağır bombardımanı yaşadıklarını dile getirdi.
  • ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail'in sivilleri korumak yönünde "ahlaki sorumluluğu" bulunduğunu söyledi. Austin bunun yapılmamasının İsrail'e "stratejik mağlubiyet" getirebileceğini kaydetti.
  • Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre, Gazze Şeridi'nde savaşın başlangıcından bu yana öldürülen kişi sayısı 15.200'ü aştı. 

Han Yunus sakinleri, şimdiye kadarki en büyük bombardımanı yaşadıklarını söylüyor

İsrail saldırılarının bir sonraki aşaması, yüzbinlerce Filistinli'nin Gazze'nin kuzeyinden kaçıp, sığındığı bölgenin güneyi olacak.

Han Yunus sakinleri, gece boyunca savaşın başlangıcından bu yanaki en ağır bombardımana maruz kaldıklarını söyledi. İsraili yetkililer Hamas'ın lider kadrosunun burada saklandığına inanıyor.

İsrail Ordusu, Han Yunus'un doğusunda yaşayanlara daha güneye, Refah'a gitmeleri çağrısı yaptı.

Bir kara saldırısı da geliyor olabilir. Saldırıların yeniden başlamasına karşın, ABD'li yetkililer hala çatışmaları durduracak ve 7 Ekim'de kaçırılan rehinelerin salıverilmesi için bir anlaşmaya varılabileceğinden umutlu.

Ancak İsrail, "müzakerelerdeki çıkmazın" ardından, Katar'daki müzakere heyetini geri çağıracağını duyurdu.

Bugün Mısır'dan Gazze'ye yardım sevkiyatına da geri dönüldü.

Ancak yardım kuruluşları insani durumun çok kötü olduğunu söylüyor. Gazze halkı, gıda ve su da dahil temel tüketim maddelerinin bulunamadığı bir ortamda yaşam mücadelesi veriyor ve kalabalık hastaneler de kısıtlı imkanlarla faaliyet gösteriyor.

İsrail:

Savaş boyunca yaklaşık 10 bin hava saldırısı düzenledik

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, savaşın başlangıcından bu yana yaklaşık 10 bin hava saldırısı düzenlendiği bildirildi.

Açıklamada, karadaki operasyonun önceliğinin hava operasyonlarıyla koordinasyon olduğu belirtildi.

 

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı:

Savaşın başından bu yana öldürülenlerin

sayısı 15 bin 500'ü aştı

7 Ekim'de başlayan savaşta Gazze Şeridi'nde öldürülenlerin sayısının 15 bin 500'ü geçtiği duyuruldu.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, elde ettikleri toplam sayının 15 bin 523 olduğunu açıkladı. 41 bin 316 Filistinli de yaralandı.

BM: Gazze'de her beş kişiden dördü yerinden edildi

Birleşmiş Milletler, Gazze Şeridi'nde beş kişiden dördünün savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığını tahmin ediyor.

Buna göre, 2,2 milyon kişinin yaşadığı Gazze'de 1,8 milyon kişi yerinden edildi.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, bu sayının tam olarak belirlenmesinin oldukça zor olduğunu da ekledi. Bunun nedeni, geçici ateşkes döneminde evlerine geri dönenlerin sayısının bilinmiyor olması.

7 Ekim'de başlayan savaşın ilk günlerinde İsrail, Gazze'nin kuzeyindekilere güneye gitme çağrısı yapmıştı. Bunun üzerine yüz binlerce kişi Gazze'nin güneyindeki Han Yunus şehrine ve Refah sınır kapısına yönelmişti.

AdminAdmin