Türkiye
Giriş Tarihi : 11-08-2023 11:28

Odunpazarı'nda gezilecek yerler

Odunpazarı, tarihle iç içe sanat dolu bir ziyaret vadediyor. Eskişehir'e gelenler bu zenginlikleri görmeden sakın dönmeyin.

Odunpazarı'nda gezilecek yerler

Odunpazarı, Eskişehir'in tarihi ve kültürel merkezlerinden biridir. Şehre gelen yerli ve yabancı turistlerin mutlaka ziyaret ettiği Odunpazarı, tarihi evleri, kültürel etkinlikleri ve farklı temalardaki müzeleri ile oldukça zengin bir turizm potansiyeline sahiptir.

İşte Odunpazarı'nda müzeler ve gezilecek yerler;

Ahşap Eserler Galerisi

Ahşap Eserler Galerisi

Odunpazarı Kurşunlu Külliyesi Kervansarayı'nda bulunan Ahşap Eserler Galerisini ziyaret etmek mümkün. Bu galeride, uluslararası sanatçıların Odunpazarı tarihi bölgesinde düzenlenen festivallerde yarattığı eserler gözler önüne serilmektedir.

Lületaşı Galerisi (Müzesi)

Lületaşı Galerisi (Müzesi)

Eskişehir'in simgesi haline gelen lületaşı, en kaliteli hali ile bu topraklardan çıkarılmaktadır. Lületaşı Galerisi yani halk arasında bilinen adıyla Lületaşı Müzesi, 2008 yılından beri yaklaşık 60 sanatçı tarafından oluşturulmuş 400 eseri barındırmaktadır.

Yeşil Efendi Konağı

Yeşil Efendi Konağı

Bir sonraki durak ise, Eskişehir ziyaretinde "Gazi" Mustafa Kemal Atatürk'ü ağırlayan ve Yeşil Efendi Konağı adıyla anılan galeridir. Burada, Kurtuluş Savaşı sırasında kullanılan materyaller ve bu dönemin canlandırılmasına dair birçok detay ziyaretçilere sunuluyor.

Tayfun Talipoğlu Daktilo Galerisi (Müzesi)

Tayfun Talipoğlu Daktilo Galerisi (Müzesi)

Gazeteci Tayfun Talipoğlu'nun daktilo koleksiyonunun sergilendiği, Türkiye'nin ilk Daktilo Galerisini de görmek mümkün. Galeride Türkiye eski Başbakanı Bülent Ecevit'in ve birçok farklı kişinin daktilosu yer almaktadır.

Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Galerisi

Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Galerisi

Anı yakalamak için fotoğraf tutkunları için bir başka alternatif, Odunpazarı Kurşunlu Külliyesi içinde konumlanmış Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Galerisidir. Burada, özgün fotoğraf makineleri ve sıra dışı sergileri görmek mümkündür.

Çağdaş Sanatlar Galerisi

Çağdaş Sanatlar Galerisi

Cam sanatının tüm detaylarının öğrenilebileceği, Cam Sanatları Merkezi, cam sanatının başyapıtlarını sergilemektedir.

Kurtuluş Müzesi

Kurtuluş Müzesi

Odunpazarı'nda ki diğer bir durak olan Kurtuluş Müzesi, Türkiye'nin tarihine ışık tutacak belge ve bilgileri ziyaretçileri ile buluşturmaktadır.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Türkiye'nin ilk Çağdaş Cam Sanatları Müzesi olan bu mekan, yerli ve yabancı sanatçıların yarattığı benzersiz cam sanatı eserlerini sergilemektedir. Bu müze, Eskişehir'i cam müzesi olan nadir kentler arasına katarken, bu güzel sanatın Anadolu'da doğuşunu da anımsatmaktadır.

Cumhuriyet Tarihi Müzesi

Cumhuriyet Tarihi Müzesi

1994 yılında faaliyete geçen Cumhuriyet Tarihi Müzesi, Türkiye'nin çalkantılı geçmişini öğrenmek isteyenler için bir mekan sunuyor. Kurtuluş Savaşı dönemine ışık tutan bu müze, Anadolu Üniversitesi tarafından kurulmuştur ve Mustafa Kemal Atatürk'le ilgili birçok antika eşya içermektedir. Müzeye ek olarak, Cumhuriyet devrimleri hakkında bilgi edinebileceğiniz ve Türkiye'nin sosyal ve politik dinamiklerini anlamak için gereken kaynakları barındıran bir kitaplık da bulunmaktadır.

Odunpazarı Modern Müze

Odunpazarı Modern Müze

Odunpazarı Modern Müzesi (OMM), Osmanlı ve Japon mimarilere bir saygı duruşu niteliğinde olan bu mekan, 4500 m2 alana sahip ve geniş bir yelpazedeki modern sanat eserlerini sergiliyor. Ayrıca, çok amaçlı kullanım alanları, kafe ve müze dükkanı da bu mekanda bulunuyor.

ETO Sanayi ve Ticaret Müzesi

ETO Sanayi ve Ticaret Müzesi

Eskişehir Ticaret Odası tarafından kurulan ETO Sanayi ve Ticaret Müzesi, ziyaretçilere Eskişehir'in ekonomik geçmişini anlatıyor.

Kazan Tatarları Kültür Müzesi

Kazan Tatarları Kültür Müzesi

Eskişehir'e büyük bir kültürel katkı sağlayan Kazan Tatarları'nın tarihini gösteren müze ile Kurşunlu Külliyesi ve Camii de bu tarihi bölgenin görülmeye değer yerleridir. Bu eşsiz tarih mekanlarını ziyaret etmek ziyaretçilere geçmişi deneyimleme olanağı sağlar.

Ayrıca, Eskişehir'deki ilk derebeyleri tarafından inşa edildiği bilinen Bey Konakları ve 1733 yılında inşa edilen Kaymakam Konağı gibi mekanlar da bölgedeki tarihi ve kültürel zenginliği yansıtan yapılar arasındadır.

Sivrioğlu Konağı – Akçacılar Konağı

Sivrioğlu Konağı – Akçacılar Konağı

Sivrioğlu Konağı isimli tarihi bina, 1880 yılında Sivrioğlu Kadı Ali Bey tarafından inşa ettirilmiş ve Türk Ocakları'nın Eskişehir şubesinin kullanımına sunulmuştur. Ayrıca, Akçacılar Konağı adındaki konut Kırım'dan gelen ustalar tarafından inşa edilmiştir ve bölgedeki mimarlık ekollerinin bir örneğini sunmaktadır. Tüm bu yerler, Eskişehir'de gezilebilecek, tarihi ve kültürel mirasa tanıklık edebilecek çeşitli kıymetli mekanları temsil etmektedir.

Hafız Ahmet Efendi Konağı

Hafız Ahmet Efendi Konağı

Eskişehir'deki mimari örnekler arasında yer alan Hafız Ahmet Efendi Konağı, adını konağı yaptıran Hafız Ahmet Efendi'den alır. Aynı zamanda lületaşı ustası olarak bilinen efendi, yaptığı lületaşı asayı Mustafa Kemal Atatürk'e hediye etmiştir. Bu tarihi asa şu anda Anıtkabir'de sergilenmektedir. Aynı asayı bir de İran Şahı Rıza Pehlevi'ye hediye eden Ahmet Efendi'nin anıları, bu konakta yaşamaya devam ediyor.

Yağcızade Konağı

Yağcızade Konağı

Yine Eskişehir'deki tarihi yapılardan biri olan Yağcızade Konağı, zamanında zengin bir yağ tüccarı tarafından yaptırılmıştır. Rivayetlere göre, tüccar eşini bir hastalık sonucu kaybettikten sonra, kızını dışarı çıkarmamış ve onun sıkılmasını engellemek için "cihannüma" denilen bir seyir köşkü yaptırmıştır. Bu tarihi konak ise günümüzde Odunpazarı Belediyesi tarafından restore edilerek Ataol Behramoğlu Kitaplık ve Müzesi'ne dönüştürülmüştür.

Eskişehir'in etnik kimliğinde önemli rol oynayan Kırım Türkleri'nin kültürel, sanatsal ve sosyal faaliyetlerini yürüttüğü Mustafa Abdülcelmil Kırımoğlu Kırım Tatar Galerisi ve Balkan Kültür Evi, bu şehrin kültürel çeşitliliğinin birer kanıtıdır. Aynı zamanda Kuzey Kafkas Kültür Evi ve Kafkas Kültür Evi de (Ayvazlar Konağı) bu bakımdan öne çıkan yapılar arasındadır.

Ayrıca Mihallıççıklılar Derneği'nin binası da tarihi Odunpazarı bölgesinde bulunmaktadır.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Eskişehir'in tarihi yapısı Atlıhan El Sanatları Çarşısı, yerel bir toprak sahibi olan Takattin Bey tarafından yaptırılmıştır. Atlıhan, geleneksel sanat ürünlerinin teşhir ve satışının yapıldığı bir çarşı olmuştur.

Diğer taraftan, Kırk Ambar Çarşısı ile Arasta El Sanatları Çarşısı, otantik atmosferleri, atölyeleri ve el sanatları ürünleriyle ziyaretçilerini cezbediyor.

Ve tabii ki Eskişehir'in tarihi mimari yapısı Atatürk Lisesi, ülkemizin eğitim tarihinde de önemli bir yere sahip. Okulun en önemli özelliği ise, Atatürk'ün 1933 yılında Eskişehir'i ziyareti sırasında bu yapının lise olarak kullanılmasına karar vermiş olmasıdır. Atatürk Lisesi, Odunpazarı Kentsel Siti koruma planı içinde, anıtsal yapı olarak tescillenmiştir.

Kaynak: Eskişehir Haber

 

Pixelmator nedir başlıklı yazı ilginizi çekebilir.

LMLM

LM