Avrupa
Giriş Tarihi : 22-12-2023 11:35

Prag'da üniversitede katliam, 15 kişi öldü

Prag'da üniversitede katliam, 15 kişi öldü

Prag'daki Karlova Üniversitesi'nde düzenlenen silahlı saldırıda en az 15 kişi hayatını kaybetti.

Çekya'nın başkenti Prag'daki Karlova Üniversitesi'nde bir saldırganın Perşembe günü açtığı ateş sonucu en az 15 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Emniyet Müdürü Martin Vondrasek, düzenlediği basın toplantısında, "En az 15 kişi saldırıda hayatını kaybetti ve en az 24 kişi de yaralandı" diye konuştu.

Vondrasek, babası Prag'ın batısındaki Hostoun köyünde ölü bulunan saldırganın, saldırı henüz gerçekleşmeden önce polis tarafından aranmaya başlandığını belirtti. Emniyet Müdürü, saldırganın "intihar etmeisteğiyle Prag'a gittiğini" söyledi. Saldırganın belirli bir derse geleceği tahmin edilerek Edebiyat Fakültesi'nde arama yapıldığını aktaran Vondrasek, saldırganın bu bina yerine yakındaki başka bir binaya gittiğini ve bu yüzden polisin kendisini bulamadığını söyledi. 

Henüz teyit edilmemiş olan veriler ışığında, saldırganın kendisini öldürdüğünün tespit edildiğini aktaran Emniyet Müdürü, "Şu anda daha fazla tehlike mevcut olduğunu kanıtlar nitelikte hiçbir işaret yok" diye konuştu. Vondrasek'ten önce açıklamada bulunan Çek yetkililer ise, saldırganın "etkisiz hale getirildiğini" kaydetti.

Çekya İçişleri Bakanı Vit Rakusan, saldırının bir terör saldırısı olduğuna ilişkin bir işaret bulunmadığını kaydetti. Rakusan ayrıca, suç mahallinde tek bir saldırganın izine rastlandığını aktardı. 

Saldırının gerçekleştiği bina tahliye edilirken, polis güçleri, üniversitenin bulunduğu Jan Palach Meydanı'nın çevresinde güvenlik çemberi oluşturdu. Saldırının gerçekleştiği bölge yakınlarında oturanlara sokağa çıkmama tavsiyesinde bulundu.

Saldırı, Prag'ın en turistik bölgelerinden olan Karl Köprüsü'nün yakınlarında gerçekleşti.

Çekya ile dayanışma mesajları

Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel, eski adıyla Twitter olan sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, saldırı karşısında "şoke" olduğunu söyledi. Pavel, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı diledi. 

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen da saldırının ardından bir açıklamada bulundu. Kurbanların aile yakınları ve Çek halkına baş sağlığı dileyen von der Leyen, "Bugün Prag'da birçok cana mâl olan saldırının manasız şiddeti karşısında şoka uğradım" ifadelerini kullandı.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de Çek halkı ile dayanışma mesajları paylaştı.

Faeser, "Çek komşularımız ve dostlarımızla bu zor anda tüm gücümüzle dayanışma içerisindeyiz" açıklamasını yaparken, Macron ise "Çek halkı ve yetkilileriyle dayanışma içinde olduğumu ifade ediyorum" diye konuştu.

Saldırıda "masum insanların öldürüldüğünü" söyleyen Ukrayna lideri Zelenskiy de, kurban yakınlarına baş sağlığı ve yaralılara hızlı bir toparlanma süreci diledi. 

AP, dpa, AFP / BÜ, BK

DW

LMLM

LM