Bilim insanları, sıcaklık rekorlarının iklim değişikliyle birlikte ısınan bir dünyanın resmini çizdiğini söylüyor.
Kaydedilen en sıcak günlerin yaşandığı 2023 yazı rekor üzerine rekor kırmaya devam ediyor.
Neredeyse bütün iklim izleme örgütleri, geçtiğimiz haziran ayının gelmiş geçmiş en sıcak haziran ayı olduğunu öne sürdü.
Maine Üniversitesi'nin Climate Reanalyzer'ına göre, gayri resmi de olsa 4 Temmuz dünyanın en sıcak günü oldu. Ardından 5 ve 6 Temmuz günleri bu rekoru egale etti.
Bunu, Dünya Meteoroloji Örgütü ve Japon Meteoroloji Ajansı tarafından kayıtlara geçirilen en sıcak hafta izledi.
Bilim insanları, bu gibi rekorların iklim değişikliyle birlikte ısınan bir dünyanın resmini çizdiğini söylüyor.
Rekor rakamların ötesinde, bu yaz şimdiye kadar Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan'daki sıcak hava dalgalarında 100'den fazla kişi hayatını kaybetti.
Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne göre, ABD'de son 30 gün içinde yaklaşık 5 bin sıcaklık ve yağış rekoru kırıldı. Bu sayı küresel ölçekte 10 binin üzerinde.
ABD'de 2000 yılından bu yana sıcaklık rekorları soğuk hava rekorlarının yaklaşık iki katına ulaştı.
NASA'nın iklim kayıtlarını tutan Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Gavin Schmidt, "Kayıtlar 19. yüzyılın sonlarına kadar gidiyor ve sıcaklıklarda on yıldan on yıla bir artış olduğunu görebiliyoruz. Şu anda yaşananlar 2023'ün kayıtlara geçen en sıcak yıl olma ihtimalini kesinlikle arttırıyor. Hesaplamalarıma göre bu ihtimal şu anda yarı yarıya." şeklinde konuştu.
Rakamlar gerçeği tam olarak tasvir edemiyor
Bilim insanlarına göre, coğrafi alan ne kadar büyükse ve rekorların kırıldığı zaman dilimi ne kadar uzunsa, koşulların günlük hava durumundan ziyade iklim değişikliğini temsil etme olasılığı da o kadar yüksek.
Teksas eyaleti iklimbilimcisi John Nielsen-Gammon 2023 haziran ayının, iklim değişikliğinden bağımsız olarak küresel ölçekte en sıcak haziran ayı olamayacağını söyledi.
Stanford Üniversitesi'nden iklim bilimci Chris Field'e göre, rekor rakamlar gerçek durumu tasvir etmekte yetersiz kalıyor.
2012 yılında Birleşmiş Milletler'in iklim değişikliğinden kaynaklanan aşırı hava koşullarının tehlikeleri konusunda uyarıda bulunan çığır açıcı bir raporunun eş başkanlığını yapan Field, bilim camiasının "bunun nasıl bir his olduğunu anlatacak kelime dağarcığına sahip olmadığını" söyledi.
Field, kayıtlar için "İnsani duyguyu yakaladığını sanmıyorum ama gerçekten farklı bir dünyada yaşadığımızın altını çiziyor." dedi.
Özel bir uluslararası komite dünya sıcaklık rekorlarıyla ilgileniyor ve zaman zaman bilim insanları 100 yıllık verilerin güvenilirliği konusunda anlaşmazlığa düşüyor. Bu anlaşmazlıklar, dünya üzerinde kaydedilen en yüksek sıcaklığın belirlenmesi gibi sorularda ortaya çıkıyor. Kayıtların doğrulanması ise zaman alıyor.