Avrupa
Giriş Tarihi : 30-01-2024 11:52

Şirketlere karşı boykot kampanyaları işe yarıyor mu?

Şirketlere karşı boykot kampanyaları işe yarıyor mu?

İtalya'da büyük bir makarna markasına karşı başlatılan boykot kampanyası sosyal medyada heyecan yarattı. Peki bir boykot kampanyası markalar üzerinde ne kadar etkili olabilir?

İtalya'nın en popüler makarna üreticilerinden biri olan ve ürünlerini dünya çapında 60'tan fazla ülkeye ihraç eden Rummo, son günlerde sosyal medyada bir boykot kampanyasının hedefi haline geldi.

İtalya Başbakan Yardımcısı ve sağcı Lig lideri Matteo Salvini, geçtiğimiz cuma günü makarna fabrikasını ziyaret etti ve sosyal medya hesaplarından fabrikanın bir videosunu paylaştı.

Salvini, "Böcek ununu, solucanları, cırcır böceklerini ve çekirgeleri savunanlara; Brüksel'de Akdeniz diyetine karşı çıkanlara karşı kokusu size ulaşmasa da çok yaşa makarnamız." dedi.

O günden bu yana Rummo'ya karşı internette '#boicottaRummo' (#boykotRummo) etiketiyle bir boykot kampanyası başlatıldı.

Bazıları makarna üreticisini Salvini'yi markasını olumsuz etkilemek için kullandığı iddiasıyla eleştirirken, bazıları da başbakanı politikalarında sürekli olarak Kuzey İtalya'yı kayırmakla suçluyor ve Napoli merkezli makarna markasına yönelik övgülerindeki tutarsızlıkları vurguluyor.

"The Vice-president visits Rummo. A spaghetti gathering that turns out to be indigestible".

Medya da kampanyayı "Hazmedilemeyeceği ortaya çıkan bir spagetti buluşması" gibi başlıklarla geniş bir şekilde haberleştirdi.

Boykot kampanyasına yanıt olarak Rummo'nun sahibi Cosimo Rummo, İtalyan haber ajansı ANSA'ya şunları söyledi: "İnsanlar makarnamızı almaya devam edecek. Buraya gelen insanlardan parti üyelik kartı istemeye alışkın değilim."

Markalara yönelik sosyal medya boykotları gerçekten işe yarıyor mu?

Şirketlere karşı boykot kampanyaları yeni bir şey değil. Kısa bir süre önce McDonald's İcra Kurulu Başkanı Chris Kempczinski'nin boykot kampanyalarını, şirketin İsrail'i desteklediği iddiaları nedeniyle Orta Doğu'da bölgesel iş kayıplarına neden olmakla suçladığını bildirdi.

Bir şirketin ya da ürünün itibarını şu ya da bu nedenle azaltmayı amaçlayan (giderek artan bir şekilde sosyal medya üzerinden yürütülen) kolektif eylemler popülerlik kazanıyor. 

Ancak bunun sonuçları bir marka üzerinde ne kadar etkili olabilir?

Pennsylvania Üniversitesi Wharton İşletme Fakültesi'nde pazarlama profesörü olan Americus Reed'e göre bu, "iş" tanımıyla neyin kastedildiğine bağlı.

The New York Times için yazdığı bir makalede Reed "Eğer amaç şirket satışlarına zarar vermekse, boykotlar nadiren başarılı olur." diyor.

Reed, "Ancak amaç bir hareketin önünde duran şirketlerin altını oymaksa, boykotun bir markayı lekeleme ihtimali daha yüksektir" ifadelerini kullandı.

"Öfke gelir ve gider, boykotlar da öyle" diye Reed, "Şirketler kısa süreli satış düşüşleri yaşayabilir, ancak sosyal medya boykotları uzun vadede kuruluşların ticari kâr hanesine nadiren zarar verir" diye ekledi.

Rummo vakasında, çok sayıda İtalyan ünlü isim ve politikacı makarna üreticisi markaya desteklerini ifade etmiş ve 2022 cirosunun 170 milyon euroyu aştığını ve 160'tan fazla çalışana istihdam sağladığını vurgulamıştı.

euronews

LMLM

LM