Ελληνικά
Giriş Tarihi : 26-12-2023 14:29

Tο Ιράν να απειλεί ευθέως το Ισραήλ

Tο Ιράν να απειλεί ευθέως το Ισραήλ

Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για γενικότερη ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή, που θα μπορούσε να εμπλέξει πολλές χώρες ακόμη και τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, μετά το θάνατο ηγετικού στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία σε βομβαρδισμό για τον οποίο η Τεχεράνη θεωρεί ως υπεύθυνο το Ισραήλ.

Ο στρατηγός Σαγέντ Ραζί Μουσαβί, σκοτώθηκε «σε επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος πριν από μερικές ώρες» στη συνοικία Σαγίντα Ζεϊνάμπ, στα νότια προάστια της Δαμασκού αναφέρει το Irna.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, ο Μουσαβί ήταν ο υπεύθυνος για τον συντονισμό της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Συρίας και Ιράν.

Ήταν επίσης «μεταξύ των συντρόφων του Κασέμ Σολεϊμανί» του επικεφαλής της Δύναμης Κοντς, του επίλεκτου σώματος των Φρουρών, ο οποίος σκοτώθηκε από πλήγμα αμερικανικού, μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ιράκ το 2020.

Τόσο οι Φρουροί της Επανάστασης όσο και ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί υποσχέθηκαν αντίποινα για το θάνατο του Μουσαβί ο οποίος είχε τον βαθμό του ταξίαρχου και ήταν αρμόδιος για την επιμελητειακή υποστήριξη «του άξονα της αντίστασης», δηλαδή των ένοπλων οργανώσεων που μάχονται το Ισραήλ στη Συρία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

 

Το Ισραήλ τηρεί σιγή ιχθύος, αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο αν το Ιράν αποφασίσει να απαντήσει τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου. Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν με τις κινήσεις του τραβά στον πόλεμο και τις ΗΠΑ ή απλά δείχνει πυγμή.

Ήδη το θερμόμετρο της έντασης είναι στα ύψη λόγω του κύματος επιθέσεων κατά εμπορικών πλοίων από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης οι οποίοι ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του Ιράν και έχουν καταφέρει να προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση στην διεθνή ναυσιπλοία αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.

Έχοντας υπό τον έλεγχό τους όλες τις περιοχές της Υεμένης που «βλέπουν» την Ερυθρά Θάλασσα έχουν καταφέρει να γίνουν φόβος και τρόμος για τις εταιρίες που θέλουν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Τα πάντα, από το κόστος της βενζίνης στην αντλία μέχρι τη διαθεσιμότητα της τελευταίας ηλεκτρονικής συσκευής, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ασφάλεια ενός στενού υδάτινου στενού - πλάτους μόλις 32 χιλιομέτρων- μεταξύ του Τζιμπουτί και της Υεμένης: του στενού Μπαμ ελ Μαντέμπ. Εκεί είναι που δρουν οι Χούτι, οι οποίοι δηλώνουν ότι οι επιθέσεις είναι αντίποινα για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Το στενό Μπαμπ Ελ Μαντέμπ - μέρος του πιο πυκνοδομημένου ναυτιλιακού διαύλου στον κόσμο - σηματοδοτεί τη νότια είσοδο στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία συνδέεται με τη διώρυγα του Σουέζ.

Η διώρυγα έφερε επανάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο όταν άνοιξε πριν από 150 χρόνια, δημιουργώντας μια σύντομη διαδρομή μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καθώς και μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου του 30% της παγκόσμιας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Δισεκατομμύρια δολάρια εμπορεύσιμων αγαθών και προμηθειών περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα κάθε χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι οι καθυστερήσεις εκεί μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές διαταραχές σε όλο τον κόσμο.

Για να αντιμετωπίσουν αυτή την απειλή οι ΗΠΑ αναπτύσσουν στην περιοχή στόλο αποτελούμενο από συμμάχους με στόχο τον τερματισμό των επιθέσεων των Χούτι οι οποίοι απειλούν με τη σειρά τους να μεταφέρουν το μέτωπο στη Μεσόγειο ή ακόμα και στα στενά του Γιβραλτάρ χωρίς όμως να εξηγούν πώς θα το κάνουν.

Μέσα σε αυτό το ανησυχητικό σκηνικό ήρθε να προστεθεί και η επίθεση με drone σε φορτηγό πλοίο στα ανοικτά των ακτών του δυτικού ινδικού κρατιδίου Γκουτζαράτ το Σάββατο (23/12). Αν και κανείς δεν το λέει ανοικτά όλες οι υποψίες πέφτουν στο Ιράν το οποίο έχει και τα μέσα αλλά και τη δυνατότητα από άποψη απόστασης να πλήξει ένα τέτοιο στόχο, καθώς η Υεμένη και οι Χούτι είναι πολύ μακριά.

Σημειώνεται ότι νέους πυραύλους Κρουζμε ακτίνα δράσης μεγαλύτερη των 1.000 χιλιομέτρων, όπως επίσης και αναγνωριστικά ελικόπτερα παρέλαβε πρόσφατα το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν.

Μόνο λοιπόν αισιοδοξία δεν γεννούν οι εξελίξεις την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει να πληρώνει βαρύ τίμημα στον πόλεμο στη Γάζα - σαφώς μαθηματικά μικρότερο από αυτό που πληρώνουν οι Παλαιστίνιοι - και η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκονται αντιμέτωποι με τις οικογένειες των συγγενών των ομήρων που παραμένουν στη Γάζα. Η τελετή ανήμερα των Χριστουγέννων για τους ομήρους στην Κνεσέτ δεν πήγε καθόλου καλά για τον Νετανιάχου ο οποίος αποδοκιμάστηκε έντονα από συγγενείς τους που δεν αντέχουν άλλο την αναμονή και την αβεβαιότητα.

cnn.gr

LMLM

LM