DÜNYA
Giriş Tarihi : 05-04-2024 10:44

Tropik orman kayıpları azaldı

Tropik orman kayıpları azaldı

Washington merkezli kar amacı gütmeyen araştırma kuruluşu Dünya Kaynakları Enstitüsü'ne bağlı örgütün uydu görüntülerinden derlediği son analize göre insanoğlunun henüz tahrip etmediği tropik bölgelerdeki ormanlardaki kaybın 2022'ye kıyasla yüzde 9 azaldığı belirtildi.

Global Forest Watch (GFW) tarafından yayınlanan rapora göre Amazonlar'daki orman kaybı 2023'te azalış gösterirken dünya İsviçre büyüklüğünde orman alanını kaybetmeyi sürdürdü. 

Washington merkezli kar amacı gütmeyen araştırma kuruluşu Dünya Kaynakları Enstitüsü'ne bağlı örgütün uydu görüntülerinden derlediği son analize göre insanoğlunun henüz tahrip etmediği tropik bölgelerdeki ormanlardaki kaybın 2022'ye kıyasla yüzde 9 azaldığı belirtildi. 

Ancak Marryland Üniversitesi'nin araştırmacılarının GFW için gerçekleştirdiği söz konusu analizde tahribatın hala çok yüksek olduğu vurgulanırken 2023'te yaklaşık 37 bin kilometrekarelik tropik birincil ormanın yok olduğu vurgulandı. Bu genişlik neredeyse İsviçre'nin yüzölçümüne denk geliyor. 

"Dünya iki adım ileri, iki adım geri attı" diyen GFW Direktörü Mikaela Weisse düzenlediği basın brifinginde, Brezilya ve Kolombiya'daki orman kaybının azalmasının Kanada gibi başka ülkelerdeki daha büyük kayıplarla büyük ölçüde dengelendiğini söyledi.

Kanada'da 2022'de yaşanan devasa orman yangınları 80 bin km karelik alanın kül olmasına neden oldu. Yıllık ortlamanın üç katına denk gelen bu kayıp dünyanın geri kalanındaki orman kaybındaki gerilemenin durmasına neden oldu. 

Weisse ayrıca dünyanın en değerli ormanları olarak görülen tropikal birincil ormanlarda geçen yılki kaybın ABD'nin fosil yakıt tüketiminden kaynaklanan yıllık emisyonlarının yarısına eşdeğer sera gazı emisyonuna neden olduğunu da sözlerine ekledi.

Orman kaybı nerelerde azaldı, nerelerde arttı?

Brezilya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Bolivya en fazla birincil orman kaybına uğrayan tropik ülkeler sıralamasında üst sıralarda yer aldı. Fakat Brezilya'daki tahribatın özellikle Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın etkin orman koruma politikaları sayesinde yüzde 36 oranında azaldığı gözlemlendi. 

Aynı şekilde komşu Kolombiya'da orman tahribatında yüzde 49'luk önemli bir düşüşe imza atılırken Weisse, bu başarıda Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun ormanlık alanlara hakim  silahlı gruplarla yürüttüğü barış sürecinin kilit rol oynadığını belirtti.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki 5 bin km karelik orman alanı yok olurken geçen senelere kıyasla bu miktarın sabit kaldığı gözlemlendi. 

Birincil orman tahribatında iki yıldır rekora imza atan Bolivya 2023'te de yüzde 27'lik artışla kötü grafiğini sürdürmeye devam etti. Kaybın büyük kısmını açılan yeni tarım alanları ve yangınlar oluşturdu.

Ormansızlaşma arttı

İnsanların ormanlık alanları kalıcı olarak tarım gibi diğer kullanımlara dönüştürmesi anlamına gelen ormansızlaşma, 2023 yılında küresel olarak yüzde 3,2 seviyesinde arttı.

Dünya Kaynakları Enstitüsü Ormanlar Direktörü Rod Taylor, 2021'de 140'tan fazla ülkenin on yılın sonuna kadar ormansızlaşmayı sona erdirmeyi taahhüt ettiğini ve bu hedefin her yıl tahribatta büyük düşüşler gerektirdiğini söyledi.

Taylor, "Küresel ormansızlaşmayı azaltma konusunda çok uzaktayız ve yanlış yönde ilerliyoruz" dedi.

Brezilya, Endonezya ve Bolivya ormansızlaşmada başı çekerken, onları Demokratik Kongo Cumhuriyeti yakından takip etti.

euronews

LMLM

LM