ORTADOĞU
Giriş Tarihi : 12-04-2024 11:15

BM: İsrail gıda tırlarını diğer yardım malzemelerinden daha fazla engelliyor

BM: İsrail gıda tırlarını diğer yardım malzemelerinden daha fazla engelliyor

BM Sözcüsü Jens Laerke "Özellikle insanların yüzde 70'inin kıtlık koşullarıyla karşı karşıya olduğu kuzeye gitmesi gereken gıda konvoylarının reddedilme olasılığı, diğer türde malzeme içeren insani yardım konvoylarından üç kat daha fazla" dedi.

Birleşmiş Milletler, kıtlığın baş gösterdiği Gazze'de İsrail'in gıda yardımı taşıyan konvoyları diğer türdeki yardımları taşıyan konvoylardan daha fazla engellediğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler insani yardım ajansının bir sözcüsü, savaşın harap ettiği Filistin topraklarında gıda dağıtımı için izin almanın diğer yardımlardan çok daha zor olduğunu gösteren mart ayı istatistiklerine dikkat çekti.

Jens Laerke, Cenevre'de gazetecilere verdiği demeçte "Özellikle insanların yüzde 70'inin kıtlık koşullarıyla karşı karşıya olduğu kuzeye gitmesi gereken gıda konvoylarının reddedilme olasılığı, diğer türde malzeme içeren insani yardım konvoylarından üç kat daha fazla." dedi.

İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısının ardından patlak veren savaş nedeniyle altı aydır insani bir felaketle karşı karşıya olan Gazze'ye daha fazla yardım sağlanması yönünde artan uluslararası baskıyla karşı karşıya.

Öte yandan İsrail, asıl sorunun BM yardımlarının Gazze'deki dağıtımıyla ilgili olduğunu iddia ediyor.

İsrail Savunma Bakanlığının yardım akışını yöneten organı COGAT, salı günü sosyal medya hesabından, "son 2 gün içinde 741 insani yardım kamyonunun denetlendiğini ve Gazze Şeridi'ne nakledildiğini" söyledi. COGAT açıklamasında "Gazze'de BM yardım kuruluşları tarafından yalnızca 267 yardım kamyonu dağıtıldı (bunlardan 146'sı gıda taşıyordu)" dedi.

'Anlamsız'

Laerke, bu tür karşılaştırmaların birçok nedenden dolayı "anlamsız" olduğunu söyledi.

COGAT tarafından denetlenen kamyonların "genellikle yalnızca yarı dolu olduğuna dikkat çeken Laerke "Bu, tarama amacıyla uygulamaya koydukları bir şart" dedi.

Kamyonlar daha sonra depolara taşınmadan önce yeniden yükleniyor ve tamamen dolduruluyor.

"Zaten orada rakamlar asla eşleşmez" diyen Laerke, "günlük sayımın ve karşılaştırmanın pek mantıklı olmadığı, çünkü geçişte meydana gelen gecikmeleri ve depolara doğru ilerleyen hareketleri hesaba katmadığı" konusunda da ısrar etti.

Geçiş noktasının açılış saatleriyle bağlantılı gecikmelere ve İsrail'in Mısırlı sürücü ve kamyonların Filistinli sürücü ve kamyonlarla aynı bölgede olmasını yasakladığı gerçeğine dikkat çekti.

"Bu geçişlerin sorunsuz olmadığı anlamına geliyor" diyen Laerke asıl sorunun, yardım dağıtımının engellenmeden devam edebileceğine dair yetki ve güvence almak olduğunu söyledi.

İsrail BM'nin dağıtımından şikayet ederken "(Mart ayında) kuzeye yiyecekle birlikte göndermeye çalıştığımız konvoyların yarısı aynı İsrail yetkilileri tarafından reddedildi" diyen Laerke, "insani yardımların sınırda durmamasını sağlamak ve kolaylaştırmak, savaşan tarafların ve özellikle de Gazze'nin işgalci gücü İsrail'in sorumluluğundadır" diye vurguladı.

euronews

LMLM

LM