ORTADOĞU
Giriş Tarihi : 02-04-2024 11:03

İsrail, Suriye'de İran'ın konsolosluk binasını vurdu

İsrail, Suriye'de İran'ın konsolosluk binasını vurdu

Suriye devlet medyası, İsrail'in düzenlediği hava saldırısında İran'ın Şam'daki büyükelçiliğinin konsolosluk bölümünün yerle bir olduğunu duyurdu.

İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam'da İran'ın konsolosluk binasını vurması sonucu en az 8 kişi hayatını kaybetti. 

Ölenler arasında İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'nde üst düzey komutan olan Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi'nin de bulunduğu duyuruldu. 

İran devlet televizyonu, konsolosluğa yapılan saldırının "Zahedi'yi hedef alan bir suikast girişimi" olduğunu kaydetti. 

Zahedi'nin Kasım Süleymani'nin Ocak 2020'de bir ABD hava saldırısında hedef alınmasından bu yana öldürülen en üst düzey İran Devrim Muhafızları komutanı olduğu belirtildi. 

Suriye'nin resmi haber ajansı SANA, "İsrail saldırısı Şam'ın Mazzeh mahallesindeki İran konsolosluk binasını hedef aldı" dedi.

Suriye Savunma Bakanlığı İsrail saldırısında çok sayıda "ölü ve yaralı" olduğunu açıklarken, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mekdad da bölgeyi ziyaret ettikten sonra saldırıyı kınadı.

Mekdad, "Şam'daki İran konsolosluk binasını hedef alan ve çok sayıda masum insanın ölümüne yol açan bu menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz" dedi.

Bu saldırı, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın İran ve müttefikleri tarafından geniş ölçüde desteklendiği Suriye'yi sekiz gün içinde vuran beşinci saldırı oldu.

İran'ın Nour haber ajansı "İran İslam Cumhuriyeti'nin Şam Büyükelçisi Hüseyin Akbari ve ailesi İsrail saldırısında zarar görmedi" dedi.

İsrail'in Gazze'de savaştığı Hamas ve Lübnan'da hedeflerini vurguğu Hizbullah'ın İran tarafından desteklendiği biliniyor.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, geçtiğimiz cuma günü İsrail'in Halep'teki saldırısında 38'i asker, yedisi Hizbullah üyesi olmak üzere 53 kişinin öldüğünü bildirmişti. 

Yakın Doğu ve Körfez Askeri Analiz Enstitüsü Başkanı Riad Kahwaji, bu olayla ilgili AFP'ye "İsrail açısından Suriye ve Lübnan geniş bir savaş alanına dönüştü. İsrail savaş uçakları Hizbullah'ın askeri altyapısını yok etmek ve örgütün imajını zedelemek için neredeyse her gün iki ülkedeki hedefleri vuruyor" demişti. 

İsrail son yıllarda Suriye'nin hükümet kontrolündeki bölgelerinde yüzlerce hedefe saldırı düzenledi.

Tel Aviv, Lübnan'daki Hizbullah gibi İran müttefiki militan grupların üslerini hedef aldığını savunuyor.

euronews

LMLM

LM