ORTADOĞU
Giriş Tarihi : 04-04-2024 11:35   Güncelleme : 04-04-2024 12:03

Yardım kuruluşu: Hata değil, İsrail sistematik saldırdı

Yardım kuruluşu: Hata değil, İsrail sistematik saldırdı

İsrail ordusunun ilk zırhlı araca saldırmasının ardından ekibin kaçmayı başardığını ve ikinci bir araca geçtiğini, bu aracın da saldırıya uğradığını, bunun üzerine üçüncü araca geçmek zorunda kaldıklarını aktardı.

İsrail'in 1 Nisan'da Gazze'de 7 çalışanını öldürdüğü uluslararası gıda yardım kuruluşu World Central Kitchen'ın (WCK) kurucusu İspanyol şef Jose Andres, bu saldırıların "talihsiz bir hata" değil "doğrudan ve sistematik bir saldırı" olduğunu söyledi.

Andres, WCK çalışanlarının Gazze'de İsrail hava saldırısında öldürülmesine ilişkin konuştu.

Küresel çapta yaptığı yardım faaliyetleriyle tanınan Andres, İsrail'in saldırısının çalışma arkadaşlarını "sistematik bir şekilde, araba araba" hedef aldığını aktardı.

Andres, Reuters'a verdiği mülakatta, WCK'nin İsrail ordusuyla açık bir iletişim içinde olduğu ve İsrail ordusunun da yardım çalışanlarının tüm hareketlerini bildiğini dile getirdi. 

İsrail'in saldırısının "talihsiz bir hata" olmadığına işaret eden şef Andres, şöyle devam etti: 

"Bu sadece 'tüh bombayı yanlış yere atmışız' şeklindeki kötü bir şanssızlık durumu değil. Bu, 1,8 kilometrelik bir mesafeyi aşan, tepesinde, tavanında işaretler olan, çok renkli ve gurur duyduğumuz bir logoya sahip, çok belirgin bir insani yardım konvoyuydu. Kim olduğumuz ve ne yaptığımız gayet derecede açıktı."

İsrail ordusunun, konvoyun nerede olduğundan haberdar olduğunun altını çizen Andres, saldırının Amerikan hükümetinin yanı sıra öldürülen yardım görevlilerinin kendi ülkeleri tarafından da soruşturulması çağrısında bulundu.

Andres, "İsrail ordusu, bizi bizzat kendi kontrol ettiği bir bölgede, çatışmasızlık bölgesinde hedef aldı. O yolda üç araçla ilerleyenlerin bizim ekiplerimiz olduğunu da biliyorlardı" dedi.

Batılı ülkelerden gelen yardım görevlileri, Gazze'ye deniz yoluyla getirilen 100 ton gıdanın boşaltılmasına nezaret ettikten sonra konvoylarının İsrail tarafından vurulması sonucu hayatlarını kaybetmişti. 

Andres'ten İsrail'in 'saldırı kasıtlı değildi' savunmasına ret

İsrail ordusu olaydan duyduğu "derin üzüntüyü" dile getirirken Başbakan Binyamin Netanyahu da saldırnın "kasıtlı olmadığı" savunmasında bulunmuştu. 

Yardım konvoyuna üçten fazla saldırı düzenlenmiş olabileceğini söyleyen Andres, İsrail ve ABD yönetimlerinin "saldırının kasıtlı olmadığı" yönündeki iddialarını ise reddetti.

Andres İsrail'in kasıtlı olmadığını iddia ettiği saldırıya dair açıklamasını kabul edip etmediği sorusuna Andres, "Kategorik olarak hayır diyorum. İsrail askerleri ile koordinasyon içinde olmasak dahi, hiçbir demokratik ülke ve hiçbir ordu, sivilleri ve insani yardım görevlilerini hedef alamaz." cevabını verdi. 

Şahsen ekibiyle birlikte orada olması gerektiğini ancak o sırada Gazze'ye geri dönemediğini söyleyen Andres, ABD'nin savaşı durdurmak için daha fazlasını yapması gerektiğini dile getirdi. 

"Biden, Gazze'ye yardım sağlarken İsrail'e silah veriyor"

"ABD, Başbakan Netanyahu'ya bu savaşın artık sona ermesi gerektiğini söylemek için daha fazlasını yapmalı." diyen ve salı günü Başkan Joe Biden ile görüşen Andres, Biden yönetiminin Gazze'ye yardım sağlarken aynı zamanda İsrail'i silahlandırmasına da tepki gösterdi. 

İspanyol şef, "Bunu anlamak çok karmaşık... Amerikan Donanmasını ve ordusunu insani yardım için gönderiyor ama aynı zamanda Amerika tarafından sağlanan silahlar sivilleri öldürüyor." eleştirisinde bulundu. 

Şef ayrıca 'rehineleri kurtarmak isteyen' Netanyahu'nun "İsrail'in Filistinlilere karşı kullandığı aynı silahların altında ölebileceğini bildiğini" belirtti. 

İsrail ordusu, konvoydaki araçlarımızı teker teker vurdu

Saldırıdan nasıl haberdar olduğunu anlatan Andres, önce grubun Gazze'deki ekibiyle irtibatı kaybettiğini ve cesetlerin görüntülerini görene kadar ne olduğunu anlamadığını söyledi.

İsrail ordusunun ilk zırhlı araca saldırmasının ardından ekibin kaçmayı başardığını ve ikinci bir araca geçtiğini, bu aracın da saldırıya uğradığını, bunun üzerine üçüncü araca geçmek zorunda kaldıklarını aktardı. 

"Ardından üçüncü araç vuruldu." diyen Andres, ve "bunun sonuçlarını gördük." şeklinde konuştu. 

Yardım görevlilerinin kim olduklarını belirtmek için (İsrail ordusu ile) iletişim kurmaya çalıştıklarını söyleyen yetkili, ordunun, kendi kontrol ettiği bölgede olduklarını bildiğini de sözlerine ekledi.

Öte yandan Andres, kuruluşun yardım faaliyetlerine yeniden başlamayı düşündüğünü bunun için Gazze'deki güvenlik durumunu incelemeye devam ettiğini söyledi.

World Central Kitchen'ın Deyr el Balah'taki deposundan çıkarken öldürülen yedi yardım görevlisi arasında Avustralya, İngiliz, Kanada, Polonya, Filistin ve Amerikan vatandaşları bulunuyordu.

Birleşmiş Milletler'e göre ekim ayından bu yana Gazze'de en az 196 insani yardım çalışanı İsrail saldırılarında öldürüldü. Keza İsrail, gıda dağıtım tesisleri bombalamakla da suçlanıyor. 

WCK nedir, ne zaman kuruldu?

Merkezi ABD'nin başkenti Washington'da bulunan ve Türkçesi, "Dünya Merkezi Mutfağı" anlamına gelen World Central Kitchen/WCK, 54 yaşındaki dünyaca ünlü İspanyol şef Jose Andres tarafından 2010 yılında Haiti depreminden sonra kuruldu. 

Rus işgali altındaki Ukrayna dahil dünyanın dört bir yanında savaş ve felaketin vurduğu bölgelere yardım ulaştırmak için mücadele ediyor.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 180'inci gün geride kalırken şu ana kadar yaşamını yitiren Filistinli sayısının 33 bini bulduğu bildirildi.

euronews

LMLM

LM