DÜNYA
Giriş Tarihi : 15-11-2023 11:52

Gazze'de can kaybı 11 bin 320'ye yükseldi

Gazze'de can kaybı 11 bin 320'ye yükseldi

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 11 bin 320'ye yükselirken, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "insanlık namına" ifadelerini kullanarak bir kez daha acilen ateşkes" çağrısında bulundu. ABD Başkanı Joe Biden ise Hamas'ın, elindeki esirleri bırakacağına inandığını söyledi. Esirlerin ailelerine de seslenen Biden, "Biraz daha dayanın, geliyoruz" dedi.

Çatışmalar ağırlıklı olarak Gazze'nin kuzeyindeki hastanelerde yoğunlaşsa da İsrail ordusu, hem kara operasyonlarını hem de kentin farklı noktalarına hava saldırılarını sürdürüyor.

Bölgede Hamas ve İsrail güçleri arasındaki çatışmalar da devam ederken, hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 11 bin 320'ye yükseldi. Ölenlerin 4 bin 650'si çocuk, 3 bin 145'i ise kadınlardan oluşuyor.

Birleşmiş Milletler (BM) ateşkes çağrısını bir kez daha yineledi.

BM Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Antonio Guterres'in Gazze'deki hastanelerdeki korkunç durumdan ve yüksek sayıdaki can kaybından çok rahatsızlık duyduğu aktarıldı.

Açıklamada "Genel Sekreter, insanlık namına acilen insani ateşkes çağrısında bulunuyor." ifadesi kullanıldı.

"BIDEN: HAMAS'IN, ELİNDEKİ ESİRLERİ BIRAKACAĞINA İNANIYORUM"

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da gazetecilerin sorularını cevapladı.

Gazze'de Hamas'ın tuttuğu 200'den fazla esirin bırakılacağına inandığını belirten Biden, "Bununla ilgili kişilerle her gün konuşuyorum. Bunun gerçekleşeceğine inanıyorum, ancak herhangi bir ayrıntı vermek istemiyorum." diye konuştu.

Biden, esirlerin ailelerine de "Biraz daha dayanın, geliyoruz" diye seslendi.

 

NETANYAHU'DAN ESİRLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan'da Hizbullah ile şiddetli çatışmalar yaşandığını belirterek esirler konusunda somut gelişme olduğunda bunu açıklayacaklarını söyledi.

Lübnan sınırındaki yerleşim birimlerinin yerel yöneticileriyle görüşen Netanyahu, "Kuzeyde şu anda şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Hizbullah'ı vuruyoruz ama orduya her türlü senaryoya hazırlıklı olmaları talimatı verildi. Hizbullah'a İsrail'i sınamamasını tavsiye ediyorum. Bu hayatlarının hatası olur." dedi.

İsrail ordusunun saldırdığı Gazze'de Hamas'a karşı bir zafer elde etmeyi istediklerini dile getiren Netanyahu, Hamas'ın "geri dönmemesini sağlayacaklarını" savundu.

Öte yandan, Netanyahu, abluka atındaki Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "savaşın başından bu yana esirleri geri getirmek için aralıksız çalıştıklarını" kaydederek "Açıklayacağımız somut bir gelişme olduğunda haber vereceğiz." ifadelerini kullandı.

"HASTANE​LERİN TAHLİYESİNDE ÜÇÜNCÜ TARAFLARIN ROL ALMASINI DESTEKLİYORUZ"

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan da Gazze'deki hastanelerin tahliyesinde üçüncü tarafların rol almasını destekledikleri yönünde bir açıklama geldi.

Açıklamada, "İnsani organizasyonlar ve üçüncü taraflarla hastanelerin tahliyesini görüşüyoruz" ifadelerine yer verildi.

Hamas, 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırıları sonucunda asker ve sivillerden oluşan 200'den fazla kişiyi esir almıştı.

 

İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARINDA SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'e kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, 7 Ekim’den bu yana 46'sı Gazze Şeridi içindeki çatışmalarda, 6'sı kuzeyde Lübnan sınırında olmak üzere 365'i asker 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail’e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze’deki hükümete göre saldırılarda ölenlerin sayısı 11 bin 320'ye yükseldi, bu kişilerin 4 bin 650'si çocuk, 3 bin 145'i ise kadınlardan oluşuyor.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda 74 Hizbullah mensubu öldü.

NTV

LMLM

LM